Biskup Šaško krstio 8. i 9. dijete obitelji Lukačin te 5. dijete obitelji Lukačin Rubes

Na drugu adventsku nedjelju, 5. prosinca 2021. u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, krstio je Ivana i Martina, 8. i 9. dijete u obitelji Marije i Kristijana Lukačin, te Abigail, 5. dijete u Marije i Denisa Lukačin Rubes.

Na početku misnoga slavlja biskup Šaško pozdravio je sve okupljene te prenio čestitke i blagoslov zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. “Nisam još imao milost biti u ovakvome slavlju krštenja troje djece, u kojemu se krste braća blizanci, kao osmo i deveto dijete jedne obitelji, te peto dijete druge obitelji, pri čemu su očevi u tim dvjema obiteljima rođena braća, a majke nose isto ime – Marija. Izniman je to znak u vremenu došašća ne samo za vašu župu, nego i za cijelu Nadbiskupiju, Crkvu i hrvatsko društvo.”

U homiliji mons. Šaško istaknuo je kako smo na pragu “dolaska Isusa Krista, Sina Božjega, od čijega se utjelovljenja vrijeme dijeli na prije i poslije. Riječ u pustinji koja daruje život… Ivan još nema niti trideset godina, ali je naučio da su jedine istinske riječi one koje su zaživjele u nečijemu životu, utjelovljene; koje se ne čuvaju pripremljene kao izvanjsko pokriće i vještina, nego dolaze iz dubine bića. To su riječi koje su bile i ostaju razlogom radosti i trpljenja. Božja je riječ došla Ivanu, Zaharijinu sinu, u pustinji. Riječ, istodobno i slaba i neizmjerna, dolazi poput vrhunca povijesti koja više nije dovoljna sama sebi. Zbog toga odmak od prividnih veličina i sjaja, u pustinju, u promjenu motrišta, u malenost koja postaje načelom Božjega kraljevstva. U njemu je dovoljan jedan čovjek, nekoliko njih koji se dopuštaju zahvatiti Božjom riječju.”

Božja riječ traži ljude, jednostavne, istinske, da bi stvorila nove početke, obraćenja; da bi: pripravila, poravnala, ispunila, ugladila… Bog u svojoj ljubavi uvijek čini prvi korak i traži čovjeka, a mi smo pozvani pripraviti se za taj susret”, istaknuo je biskup Šaško i napomenuo kako je svaki čovjek pozvan vratiti se, odbaciti idole, očistiti srce, “ali to ne može bez Boga. Zato je dragocjena riječ o Gospodinu koji dolazi spasiti čovjeka, koji pali iskru u srcu i budi čežnju za povratkom; koji učvršćuje noge za hod i daje snagu za putovanje.”

Šaško

Bog pronalazi putove da bi došao do mene; da bi podupirao slabašne korake, zagrlio, vratio nadu i obradovao. U tome ga ništa ne može spriječiti”, podsjetio je okupljene mons. Šaško i naglasio: “Ljubav je njegov put, i sve što je istinski ljudsko u odnosu je prema Bogu i njegovoj ljubavi.”

Na kraju homiliji Biskup je kazao: “Kao kršćani živimo u svijetu koji neprestano pokušava mijenjati istinu: o Bogu, o nama, o svijetu. Ali Božja je Riječ uvijek ista, a glas proroka ne prestaje govoriti. Danas su to na poseban način ove dvije obitelji. Istina je u konačnici samo jedna, pa i onda kada ljudi u nju ne žele vjerovati, uvijek se njoj mogu vratiti; zapravo – otkriti istinu u sebi, tamo kamo je Bog upisao sebe.”

Slavlje u župi Markuševec bilo je tim veće što su očevi novokrštene djece braća, a kad se pribroje i djeca krsnih kumova na slavlju je bilo 27-ero djece.

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/biskup-sasko-krstio-8-i-9-dijete-obitelji-lukacin-te-5-dijete-obitelji-lukacin-rubes