12. sjednica Župnog pastoralnog vijeća

U četvrtak, 11. ožujka 2021. održana je 12. sjednica Župnog pastoralnog vijeća. U prvom dijelu sjednice vijećnici su upoznati s pastoralnom statistikom i financijskim izvještajem župe za 2020. godinu.

Glavnina sjednice posvećena je Rješenjima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kojima su propisane mjere zaštite stradalih građevina župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja i kapelice Majke Božje Anđelske.  Budući da je neke mjere potrebno sprovesti odmah a ostale u primjerenom roku, pokazala se potreba formiranja odbora stručnjaka arhitektonske i građevinarske struke unutar župe koji bi koordinirao aktivnosti na zaštiti građevina te bio poveznica s  voditeljima procesa obnove crkava i crkvenih objekata imenovanih u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Isti voditelji prikupili su i predali dokumentaciju kojom Župa sudjeluje u natječaju za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Vijeće je suglasno da se od nadležnih crkvenih i državnih institucija zatraži mišljenje o djelomičnom rušenju stradale crkve kako bi se u budućnosti ona proširila, u skladu sa potrebama župe.

Vijeće je upoznato s brojnim poteškoćama u izgradnji zamjenske crkve, koja će konačno biti podignuta u skoro vrijeme, do Uskrsa. Za njezino opremanje trebat će angažirati vlastite električare, stolare, montere grijanja. Također, čim bude moguće, preselit će se oltari, kipovi, ispovjedaonica i ostali namještaj iz oštećene crkve.

Rješenje o mjerama zaštite crkve sv, Šimuna i Jude Tadeja

Rješenje o mjerama zaštite kapelice MB Anđelske