Gospa Anđelska 2020.

U nedjelju, 6. rujna 2020. godine proslavili smo blagdan Gospe Anđelske. Ovogodišnji blagdan proslavljen je u specifičnim okolnostima kada svijetom i Hrvatskom vlada pandemija virusa COVID 19 ( SARS-Cov2 ). Već je ranije Župno pastoralno i ekonomsko vijeće  na zajedničkoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 24. kolovoza 2020 godine. donijelo prijedlog  „da ove godine zbog opasnosti od COVID-a 19 proslava Gospe Anđelske bude u okvirima svakonedjeljnih slavlja, bez ikakvih vanjskih svečanosti i događanja.“

Sve tri mise služio je naš župnik Josip Đurbek. U prigodnoj homiliji je, spomenuvši kako je kapelica izrasla na hodočasničkom putu Zagrepčana prema Mariji Bistrici, na temelju umjetničkog oblikovanja oltara, kipa Gospe Vinske i freski koje ukrašavaju kapelicu, progovorio o životnom putu Blažene Djevce Marije, koja je hodočastila od svoga rođenja do proslave kod nebeskog Oca u njegovu kraljevstvu i suživota sa anđelima, koji bi trebao biti put i svakog čovjeka, napose kršćanina.

Treba spomenuti kako se u kapelicu nije moglo zbog oštećenja uzrokovanih potresom, koji je 22. ožujka 2020. u 6. sati i 24. minute pogodio Zagreb i okolicu (5,5 stupnjeva po Rihteru ), a čiji je epicentar bio u Markuševcu. Pobožni je puk svoje osobne pobožnosti obavljao pred kapelicom. U potresu je teško stradala i župna crkva, koja je neupotrebljiva i veliko je pitanje kada ćemo (i ako ćemo uopće) uči u nju. Osim crkve stradala je i župna kuća i  kapelica u Markuševečkoj Trnavi. Brojne obiteljske kuće i drugi objekti pretrpjeli su teška oštećenja.  Ostaje nam nada da ćemo  uskoro sagraditi privremeni liturgijski prostor u vidu montažne hale. Nadamo se da će se slijedeća Anđelska nedjelja slaviti u tom privremenom liturgijskom prostoru, obnovljenoj kapelici i vremenu lišenog pošasti COVID-a-19. Živeći naš svakodnevni život preostaje nam samo uprijeti pogled prema kipu Majke Božje, te kao što je nekad  molio pjesnik Dragutin Domjanić i mi molimo stihovima njegove pjesme:

A kaj bi ja Te molil?
Ni treba nit povedat,
Ti sama znaš, če hoćeš
vu srce mi pogledat.

Josip Zdešić /slike Lidija Kralj