Prva misa nakon korone i potresa

Na četvrtu uskrsnu nedjelju, nedjelju Dobroga Pastira, 3. svibnja 2020. godine služena su tri svete mise na vanjskom oltaru ispred župne crkve svetih Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu. Ovo su prve nedjeljne mise služene s narodom nakon 19. ožujka 2020.,  nakon što ih je, radi pandemije Covid-19 virusa bilo zabranjeno služiti. No, kao što je poznato, nas je zadesila još jedna nesreća, a to je potres koji je pogodio Zagreb 22, ožujka u 6 sati i 24 minute (5,5 po  Rihteru sa epicentrom u Markuševcu). Ovaj potres uzrokovao je značajnu materijalnu štetu na kućama, od kojih su mnoge neupotrebljive za život. Također velika oštećenja pretrpjela je župna crkva – koja je „neuporabljiva“. Značajna oštećenja pretrpjela je i kapelica Majke Božje Vinske, kapelica u Markuševečkoj Trnavi kao i župna kuća. Kapelica Majke Božje Vinske je trebala postati privremena župna crkva, no nakon  statičkog pregleda ustanovljeno je da nije sigurna za boravak u njoj zbog oslabljenih temelja i prijetnje urušavanja svoda. Nije nam ostalo ništa drugo nego pretvoriti podrum župne kuće, koji je služio kao vjeronaučna dvorana, u kapelicu, u kojoj će se do daljnjeg služiti mise preko tjedna, a nedjeljne mise služile bi se na vanjskom oltaru,

U subotu 2. svibnja provedena je u prijepodnevnim satima velika akcija uređivanja nove kapelice, kako bi sve bilo spremno za večernju svetu misu istoga dana.

Po završetku svetih misa prisutni župljani su se razišli svojim kućama, sretni zbog osobnog sudjelovanja na euharistijskom slavlju, ali i sa stotinu pitanja: Što će biti s crkvom, gdje ćemo se okupljati na nedjeljnim misama kada se stvari vrate u normalu …?