Prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Početak ovogodišnje korizme u znaku je ratnih stradanja s kojima se suočava narod Ukrajine, ali i sav svijet. Stoga molimo da prestane rat, da ukrajinski narod i nitko na kugli zemaljskoj ne bude prisiljen tražiti utočište i sigurnost daleko od svog doma i obitelji. Među prognanima iz Ukrajine najviše je žena i djece te bolesnih, starijih i nemočnih osoba. Sve nas to duboko potresa i podsjeća na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, budeći u nama želju da u što većoj mjeri pomognemo unesrećenom stanovništvu ukrajinskih gradova i sela.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, prema već uhodanoj praksi, i u ovoj situaciji spremno stupa u akciju iskazivanja kršćanske solidarnosti prema konkretnim osobama i situacijama. Dok uprava Caritasa prima brojne upite kako pomoći?, bilježi sve više onih koji se javljaju za dobrovoljno prikupljanje pomoći, za komunikaciju na ukrajinskom jeziku te psihosocijalnu pomoć prognanima. U međuvremenu Caritas se priprema za prihvat majki i djece iz Ukrajine u neke od svojih kuća.

Sa željom da u Zagrebačkoj nadbiskupiji pomoć bude organizirana i sveobuhvatna, uz svesrdnu podršku uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, pozivamo vas da se uključite u Caritasov apel »I SITNO JE BITNO – POMOĆ PROGNANICIMA IZ UKRAJINE!«. Tim apelom želimo posvijestiti da je svaka i najmanja pomoć važna i potrebna, jer rijetki među nama mogu činiti velike stvari i izdvajati ogromna sredstva.

U svrhu pomoći stradalom ukrajinskom narodu, pozivamo sve da u svojim župama tijekom korizme organizirate prikupljanje materijalne pomoći, što obuhvaća: konzerviranu hranu, higijenske potrepštine, hranu za djecu, dječje pelene i kozmetiku. Caritas će prikupljenu pomoć sabirati u centralno Caritasovo skladište u Rakitju i potom distribuirati dalje prema prognanicima. Ujedno molimo da za sada ne prikupljate odjeću i obuću jer, prema našim saznanjima, to trenutno nije potrebno.

Uz materijalna sredstva, Caritas prikuplja i novčanu pomoć, koju svi koji žele mogu uplatiti na račun Zagrebačka banka IBAN: HR74 2360 000150301413 5, poziv na broj: 05500. U nekim ustanovama bit će postavljene i Caritasove kašice za prikupljanje novčane pomoći.

Neka nam i ova tragedija s kojom se suočava ukrajinski narod bude poticaj da svoje poslanje kršćanske solidarnosti prema potrebnima još snažnije iskažemo na području župnih zajednica i preko Nadbiskupijskog Caritasa.