11. sjednica Župnog pastoralnog vijeća

U petak, 20. studenog 2020. održana je 11. sjednica Župnog pastoralnog vijeća.

U prvom dijelu sjednice vijeće je saslušalo izvještaj o gradnji zamjenske crkve. Župnik je izvijestio o razlozima kašnjenja gradnje. Naime, cijelog ljeta trajala je procedura dobivanja dozvole za postavljanje temeljne ploče, jer nismo htjeli pristati na prvotni zahtjev da se nova crkva ukopava pod zemlju u stražnjem dijelu voćnjaka.

Nakon što je temeljna ploča završena, nakon odležavanja betona montaža crkve bi trebala početi 6. prosinca i biti završena pred Božić.

Budući da je uz temeljnu ploču bilo potrebno urediti okoliš, postaviti nove instalacije vode, kanalizacije i plina, postaviti instalaciju grijanja, napraviti pristupne staze, troškovi gradnje su dosta porasli. Vijeće preporučuje da se, uz predviđenu donaciju grada Zagreba (dio sredstava za sanaciju zida prema Trgu sv. Šimuna) pomoć zatraži i od župljana.

U drugom dijelu sjednice raspravljeni su pastoralni planovi, ove godine ograničeni i stradavanjem od potresa i prisutnošću pandemije COVID-19.

Svete mise nedjeljom će se do daljnjega (do Božića) održavati na vanjskom oltaru. Predloženo je da se mise održavaju u dvorani Hrvatskog doma, no zbog zdravstvenih mjera ta dvorana ne može primiti više od 50 ljudi. Ostaje kao opcija u slučaju pogoršanja vremena.

Zbog neadekvatnog i nedovoljnog prostora ovog došašća neće biti zornica.

Prema preporuci crkvenih vlasti i poštivanju mjera propisanih od Stožera Civilne zaštite zadržava se župna kateheza sa firmanike i prvopričesnike, dok se kateheze za odrasle te probe pjevačkog zbora otkazuju.

Vjerojatno neće biti moguće organizirati zajedničke ispovijedi za djecu i odrasle, pa se preporučuje da se vjernici ispovjede kod svojih župnika i to ne čekajući zadnjih dana pred Božić.

Za sada još ne znamo mogućnosti blagoslova obitelji. Neke preporuke biskupa govore da on započne početkom došašća i produži se prema proljeću. Spominje se i mogućnost da se obitelji pojedinih sela i ulica odrađenog dana pozovu na blagoslov u crkvu, a za Markuševec je predloženo da se blagoslov obitelji napravi kod pojedinih raspela.

Dolaskom zime povećat će se potrebe za karitativnom pomoći. Vijeće poziva sve potrebite da se jave župnom Karitasu. Jednako tako, apelira na sve koji mogu pomoći, bilo osobnim radom, bilo materijalnom bilo novčanom pomoći da se uključe.