Šimunje 2020.

U srijedu, 28. listopada 2020. proslavili smo blagdan naših zaštitnika svetih Šimuna i Jude Tadeja. Ovogodišnji blagdan slavimo u posebnim okolnostima drugog vala pandemije Corona virusa kojim je dnevno u našoj Domovini zaraženo preko dvije tisuće ljudi te nakon potresa koji nam je crkvu učinio neupotrebljivom.

Vodeći se takvom situacijom Župna vijeća se odlučila da će ovogodišnja proslava biti skromna, uz pridržavanje preporuka epidemiologa.

Sve tri mise služio je župnik Josip Đurbek. Mise u 9 i 11 sati služene su u podrumu župne kuće, koji je pretvoren u kapelicu, dok se ne izgradi privremeni liturgijski prostor. Večernja sveta misa služena je, uz veliki odaziv vjernika, u 17 sati na vanjskom oltaru.

U prigodnoj homiliji župnik je, govoreći o pozivu apostola, progovorio o pravoj, osobnoj blizini kojom je Isus obdario apostole, a oni su je, kao dobri učenici, propovijedali i živjeli u svakoj zajednici u koju su došli. U vrijeme preporuka distanciranosti, nastave, posla i života on-line (na daljinu), mi smo, kao vjernici, poput Isusa, dužni živjeti „blizinu“ sa svakim čovjekom, napose slabim, bolesnim, potrebnim. Nezamjenjiva je blizina članova obitelji. I o Bogu se može govoriti on-line, no vjerniku je potreban osobni susret s njim, napose u sakramentu euharuistije.

Ostaje za nadati nam se da ćemo slijedeći blagdan naših zaštitnika slaviti u boljim okolnostima i u privremenom liturgijskom prostoru (montažne hale) čija je gradnja pred par dana napokon započela izlijevanjem temelja.

Foto: Lidija Kralj

14 stavke