Blagdan posvete crkve 2018.

U nedjelju 3. lipnja u župi svetih Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu proslavljen je Blagdan  posvete crkve, koja se slavi na nedjelju iza blagdana Tijelova. Ove je godine svečanu svetu misu u 11. sati  predvodio fra. Josip Patrčević, ekonom kapucinskog samostana u Donjoj Dubravi u koncelebraciji s fra Svetozarom Kraljevićem, gvardijanom  samostana Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi, koji je došao s bogoslovima Danijelom Majstorovićem i Antonijem Primorcem te domaćim župnikom Josipom Đurbekom. Na početku župnik je podsjetio na nekoliko crtica iz povijesti župne crkve.

Fra Josip Patrčević je u svojoj homiliji istaknuo kako smo mi ljudi kao putujuća crkva imali i imamo potrebu izgraditi sebi crkve kao mjesto štovanja Boga, koji nas po sakramentima privija uz sebe, posebno po sakramentu ispovjedi po kojoj se ponovno i ponovno vraćamo u njegovo okrilje te sakramentu euharistije po kojem se Bog utjelovljuje u nama a po slušanju Božje riječi dobivamo  smjernice za naš život. Upozorio nas je da smo dužni izgrađivati Crkvu, zajednicu vjernika a napose obiteljsku Crkvu. Zapitao se, jesmo li kao obitelj krizmanike osposobili dovoljno da svjedoče svoju vjeru? Zaključio je da, na žalost, nemaju uzora u svojim obiteljima.  Blagdan Posvete crkve, istaknuo je, prilika je za ispit savjesti živimo li u skladu sa učenjem Crkve. Naše obitelji je pozvao da se ugledaju na  Svetu obitelj. Ukoliko ne živimo sveto, onda su naše crkve samo izvanjski posvećene.

Na koncu mise župnik se prisjetio onih koji su zdušno radili na gradnji, obnovi i održavanju ove crkve: pokojnih svećenika ove župe kao i nedavno preminulih suradnika Krešimira Mikleca, Stjepana Kršića i Ljubice Krobot te je zahvalio svima koji sudjeluju u pastoralnom životu župe. 

Nakon mise uslijedilo je druženje uz festival tienke i digane gibanice.

Tekst/Josip Zdešić /foto: Lidija Kralj

11 stavke
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!