„Sakramenti u obitelji ili obiteljski sakramenti“

Posljednja kateheza za odrasle zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u ovoj pastoralnoj godini održana je večeras, 10. lipnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu.

„Sakramenti u obitelji ili obiteljski sakramenti“ bila je tema Kardinalove zaključne kateheze u kojoj je na samome početku zahvalio svim župnicima, drugim svećenicima i svim djelatnicima na uloženom trudu pri realizaciji ovog projekta.
„Sakramenti su Božja inicijativa, a svaka se ljubav rađa iz druge ljubavi koja joj je prethodila. I upravo su sakramenti znak te ljubavi“, kazao je Kardinal.

Kako je istaknuo, sakramentom krštenja započinje kršćanski život koji pomalo raste, razvija se, postaje vidljivo i nakon puno vremena donosi plodove. Ali ne raste samo – Bog je taj koji sije sjeme na obiteljskoj njivi, Bog navodnjava tu njivu svojom milošću i daje da raste i to po sakramentima kršćanske inicijacije. „Bog jača, čuva, podržava, ispravlja, hrani i izgrađuje odgovornost ne samo djece, nego i roditelja koji ih prate i s njima sudjeluju.“

Upravo kršćanski roditelji, smatra Kardinal, imaju posebnu sposobnost Riječ Božju pretočiti u svakidašnji život. „Sakrament Ispovijedi i Euharistije žive se više u obitelji, nego li u Crkvi. Stoga obiteljski život nije neki dodatak sakramentalnim slavljima, nego je uvjet, sastavni dio i nastavak; pretvaranje u praksu onoga što se slavilo“, rekao je Kardinal.

Osvrćući se na slavlje sakramenta sv. potvrde, naglasio je ulogu Duha Svetoga čija je prisutnost veoma diskretna, nevidljiv je, a pruža ruku pomoćnicu, uvijek se uključuje na pravi način i u pravi trenutak.

 

Naše kršćanske zajednice, nastavio je Kardinal, često više sliče zajednici Isusovih učenika prije Duhova, nego kršćanskoj zajednici poslije Duhova. Razočaranja kao da postaju neizostavna pratnja tolikih ljudi.

„Zajednica Isusovih učenika koja otkrije i prihvaća Duha Svetoga i povjerava se Njemu započinje novi život, pronalazi hrabrost, smisao, ljubav, mir, radost.“ Bez Njega, naglasio je, Bog ostaje dalek, Isus važna povijesna ličnost, Euharistija ceremonija, obitelj obična ljudska zadruga, bračni drug suparnik, brak kavez, djeca teret, odgoj dresiranje, život samo dosada.

Na kraju kateheze, Kardinal je zaželio da po uzoru na blaženi bračni par Alojzija Beltramea Quattrocchija Mariju rođenu Corsini te na ostale svete roditelje, očeve i majke, i naše hrvatske obitelji budu vjerne u ljubavi, postojane u molitvi, gorljive u apostolatu i djelima dobrotvornosti.

Posljednjoj katehezi u ovoj pastoralnoj godini prisustvovali su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća Sesvetsko-vugrovečkog, Ozaljsko-lipničkog i Zaprešićkog dekanata.

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


 

 

U našoj župnoj zajednici u raspravi nakon kateheze zaključili smo da  danas mnogi ne razumiju bit i značenje sakramenata, kod mnogih se to svodi samo na folklor… Župni vjeronauk sam po sebi  nije dovoljan kao priprema za sakramente. Tek,  ako  se i u obitelji  živi sakramentalnim životom, tek onda možemo  reći da je to zdrav temelj na kojem možemo graditi pripreme za sakramente.

Nadalje, istaknut je viliki angažman naših župljana u prikupljanju pomoći za stanovnike poplavljenih područja: poslana su dva kamiona s potrepštinama u centralni  Caritas  iskazana je i spremnost za daljnje akcije.

Župa sv. Šimuna i Jude Tadeja Zagreb-Markuševec