SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI DUBROVNIK, 26. i 27. travanj 2014. – NA SLOBODU POZVANI

26. i 27. travnja održan je susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Nezaboravan susret hrvatske mladosti koja se veselila i radovala sa svojom katoličkom Crkvom. Geslo susreta bio je “Na slobodu pozvani “. Nas sedamnaest mladih iz Markuševca odvažilo se otići na ovaj susret. Priključili smo se mladima iz Sesvetskih sela i tri autobusa krenula su put Dubrovnika nešto sitno iza ponoći. Na ulazu u Dubrovnik, grad slobode dočekala nas je kolona 6 km duga. Kolona nam nije smetala, a radosti i veselju kraja nije bilo, čak smo se stigli i fotografirati. Atmosfera je bila odlična, a kiša koja nas je kupala cijelu subotu dodala je malo teškoća tehničke prirode, no nama to nije puno smetalo. Kiša? Padala je? Nismo primijetili 🙂 Radost zbog zajedništva sa mladima iz cijele Hrvatske uistinu nas je ispunjavala unatoč kiši i gužvi. Središnje misno slavlje održano je u luci Gruž koju je prevodio biskup Mate Uzinić, i tada se u potpunosti moglo vidjeti zajedništvo svih mladih. Poseban val emocija obuzeo nas je kada smo čuli da je sljedeći susret mladih u Vukovaru 2017. godine. Naša župa noćila je u Osnovnoj školi Lapad, a nekima je to bilo posebno iskustvo jer smo spavali u vrećama za spavanje. Dubrovnik je prekrasan grad, obišli smo ga i divili se ljepotama našeg najjužnijeg hrvatskog grada. U nedjelju smo prisustvovali svetoj Misi u Lapadu, na kojoj smo predali dar župniku župe Lapad – našu žensku i mušku Markuševečku narodnu nošnju.

Zahvaljujemo gospođi Barici Sović iz Bidrovca što je izradila poklon i svojim velikim talentom pridonijela prepoznatljivosti naše župe i običaja kojima se posebno ponosimo. Posebne zahvale idu našem župniku Josipu jer nam je omogućio i prijavio nas da prisustvujemo susretu, a od svega bio nam je dobar učitelj i poticatelj da unatoč malom broju prijavljenih ipak idemo na susret.

Kako bi vam dočarali djelić onoga što smo vidjeli i doživjeli šaljemo fotke.
Ovim putem pozivamo sve mlade da se priključe našem župnom vjeronauku koji se nastavlja četvrtkom u terminu u 19h.
Dubrovnik je bio prvi grad kojeg smo posjetili kao mladi župe Sv. Šimuna i Jude Tadeja, a ono što znamo i s čime smo se svih nas sedamnaest složilo je da nastavljamo dalje istim tempom.
VUKOVAR, gradu heroj DOLAZIMO! 🙂

Mateja Pavković

4 stavke