Grb župe

Župno pastoralno vijeće na sjednici održanoj 7. 3. 2014.,  razmotrivši dva idejna rješenja grba koje je izradio je gospodin Stjepan Horvatić, uzevši u obzir i rezultate ankete u kojoj su župljani mogli glasovati na web stranici pe, odlučilo se za ovu ideju:

GRB 1-1

Osebujan, posvema adekvatan i pomno izrađen grb nije lako izraditi za jednu zaista više stoljeća staru, vrijednu i važnu župu Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec. Onaj tko misli drugačije, grdnome vara. Zaista nije lako dizajnirati i nacrtati grb župe koja postoji od davnina i koja je duboko usađena u srce svakog Šimunčana. Znamo da su grbovi župa posebni znakovi i da zato moraju biti lijepo i pomno oblikovani, prepoznatljivi, razumljivi i dragi svakom župljaninu. Župa Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec u svom postojanju sve do današnjih dana uopće nije posjedovala svoj grb i zato zaslužuje jedinstveni grb koji će svakom Šimunčanu ili župljaninu biti drag. Onaj tko želi izraditi grb župe Sv. Šimun i Juda Tadej osim dobrog poznavanja župe, mora znati skupiti mnogo važnih podataka, pretražiti arhive i istražiti rijetke povijesne dokumente u kojima su zapisani važni događaji, narodni običaji, važne folklorne posebnosti itd. Iz svega pronađenog autor uzima samo najvažnije elemente i detalje, i onda ih pomno oblikuje i objedinjuje u smislenu kompoziciju, koja u cjelini sadržajno treba predstavljati jedinstven grb župe.grb_zupe_tekst

Ovog ozbiljnog, odgovornog, ne baš jednostavnog i lakog zadatka, izrade grba za župu Sv. Šimun i Juda Tadej se prihvatio gospodin Stjepan Horvatić, i uspio je ostvariti svoju životnu želju onog časa kad je izradio 13 različitih idejnih rješenja jedinstvenih grbova. Njih bi svaki Šimunčan ili župljanin rado volio i želio posjedovati u obiteljskoj kući, ili u stanu. Od 13 izrađenih idejnih rješenja grbova, autor je po svojoj volji i želji izabrao samo dva izuzetno lijepa grba i njih je po prvi puta objelodanio 18. kolovoza 2013. godine, odnosno na 700.obljetnicu prvog spomena župe. Oba grba su posve različiti i izrazito lijepi znakovi i svaki za sebe može u svakom trenutku primjereno predstavljati župu Sv. Šimun i Juda Tadej.

Uoči Blagdana Sv. Šimuna i Jude Tadeja 24. listopada 2014. godine dva izabrana idejna rješenja grba, autor je osobno uručio župniku velečasnom Josipu Đurbeku, on je iste rado izložio na župnom panou.

Po prvi puta u povijesti župe Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec, Župno pastoralno vijeće prema danom obećanju župnika velečasnog gospodina Josipa Đurbeka, na sjednici održanoj 7. ožujka 2014. je oba idejna rješenja grba ocijenilo i uzelo u obzir rezultate ankete u kojoj su župljani slobodno glasali na web stranici župe za svoj izbor najljepšeg grba koji će odsada u svakoj potrebitoj prigodi moći slobodno ugrađivati u život i trajan spomen svoje drage župe Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec.

Tako je Bogu hvala Župno pastoralno vijeće izabralo samo jedan najljepši grb, vrlo sadržajan, osebujan i pomno izrađeni grb, koji će svakom župljaninu biti trajno drag. Lijepim i pomno izrađenim grbom odsada nadalje, bez dvojbe slobodno možemo promovirati župu Sv. Šimun i Juda Tadej. Stoga, svima Šimunčanima / župljanima treba dati na znanje, da službeno izabrani grb župe Sv. Šimun i Juda Tadej karakterizira lijepa slika crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja i kapela Majke Božje Anđeoske, na slici grba spomenute crkve stoje baš onako kako se najljepše vide s južne strane, odnosno s Trga sv. Šimuna i Jude Tadeja.

Sad kad župa Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec posjeduje svoj prvi službeno izabrani jedinstveni, lijepi i prepoznatljivi grb, jasno, na svima nama župljanima ili Šimunčanima stoji trajna obaveza da svoj lijepi i dostojanstveni grb u budućnosti što češće koristimo za predstavljanje i promociju svoje župe i mjesta.

Šimunčani postanimo svjesniji vlastitog identiteta i ponosnije pokažimo svijetu što mi u župi Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec baštinimo.Stoga Šimunčani, zbog svoje posvemašnje predanosti služenju Crkvi i svojoj župi Sv. Šimun i Juda Tadej, što prije nabavite zaista jedinstveni i lijepi župni grb i to po mogućnosti autorizirani, s potpisom autora gospodina Stjepana Horvatića (koji je izradio više grbova), ali i sa žigom župe Sv. Šimun i Juda Tadej – Markuševec. Kad nabavite i uokvirite svoj grb (grbove), držite ga (ih) na lijepom i vidljivom mjestu u svojem domu i pokazujte ga (ih) rado dragim gostima i prijateljima.

Mnogi nama Šimunčanima ionako zavide na tome što imamo i što smo sve do danas uspjeli stvoriti. Na to ime nazdravimo u čast zaslužnim apostolima Svetom Šimunu i Judi Tadeju i Majci Božjoj Anđeoskoj i to na njihov svaki Blagdan, jer oni stoljećima u Markuševcu bdiju nad Šimunčanima svojim župljanima, koji ih od uvijek neizmjerno vole i časte.