Schőnstattski pokret

shemstat_banner

Kratki uvod: 

Schőnstattski pokret spada u karizmatske pojave Crkve našega vremena. Danas je razgranat u mnogim zemljama. Njegovi članovi u Crkvi, po Duhu Svetom po svojim sposobnostima i krizmama daju odgovor pitanjima i potrebama i nevoljama našeg vremena u životu po Evanđelju a po primjeru Majke Božje Marije iz Nazareta. Svaki član je pozvan odgojiti “Novog čovjeka u novoj zajednici.”

Osnivač: Pater Josef Kentenich (1885 – 1968.)

Osnutak: 18.10.1914. u Schőnstattu (mjesto po kojem je pokret dobio ime).

Centar: Schőnstatt je dio grada Vallendara kod Koblenza na Rheini (srednja Njemačka).

Pokret se proširio u mnoge zemlje na svim kontinentima pa i oni koje nise katoličke zemlje.

Od Crkve (od svetog oca i od brojnih biskupa u cijelom svijetu) Schőnstattski pokret je priznat i željen kao laički apostolskih pokret marijanskog karaktera.

Schőnstatt kod Hrvata

Naš pokret u Hrvatskoj nosi ime “Hrvatska schőnstattska obitelj” (HŠO). Ovdje ima oko 600 članove u užem smislu. U Hrvatskoj najveći dio članova su u Zagrebu i okolici u Slavoniji i u Dubrovniku i okolici. Dodatno imamo i članova u BIH,  u Srbiji i Crnoj Gori.

Hodočasnička Gospa posjećuje mjesečno oko jedanaest tisuća obitelji i pojedinaca.

Druge aktivnosti: mjesečni susreti u župama duhovne vježbe, hodočašća, dani hodočasničke gospe u biskupijama i jednom godišnji susret za cijelu Schőnstattska obitelj u Hrvatskoj. Bitno je inače samo posvećenje u svakidašnjici i apostolat koji je svaki član dužan prema svojoj karizmi vršiti na svom mjestu i u svom okruženju prema potrebama.

Znak pravog članstva (uži smisao) je Savez ljubavi s Marijom koji svaki može sklopiti poslije prikladne pripreme.

Naša literatura: Bilten “Pismo Saveza” nas povezuje, daje informacije i duhovne poticaje (šest izdanja godišnje.) lijepi broj knjiga knjižica devetnica i preklopnica stoji na raspolaganju. Svaka druga subotu u mjesecu od 9 do 10 imamo radioemisiju u živo na “radio Mariji”. Naš pokret u Hrvatskoj prati schőnstattski pater Christf Horn iz Schőnstattskogcentra iz Luzernu u Švicarskoj.

Pristup pokretu: Svi su dobro došli u našu sredinu, u jednu od naših grana i na naše susrete možete se kao pojedinac ili kao obitelj vježbati u schőnstattskoj duhovnosti: urediti Kučno svetište, vježbati se su samoodgoju i apostolatu u svojoj sredini, živjeti s Gospom u svakidašnjici, tražiti Božju volju i tragove Božje providnosti. Dobro došli! Neka se Majka Triput Divna proslavi i u našoj župi, u vašem domu i u vašoj obitelji i vašem srcu!

Schönstatt u Markuševcu

Mala grupica obitelji u Zagrebu započinje 90-tih godina svoje schönstattske sastanke sa s. Mirjanom Kukuljan, karmelićankom Božanskog Srca Isusova u Mošćeničkoj ulici kod sestara od Marijina Pohođenja, da bi 1995. u jesen, dozvolom, a i osobnom preporukom tadašnjeg pomoćnog biskupa Marka Culeja, prešla u Markuševec, u župu sv. Šimuna i Jude Tadeja, gdje župnik, prečasni Zlatko Golubić, dočekuje tada malu Schönstattsku obitelj otvorenih vrata i srca i gdje Pokret doživljava svoj procvat i tamo ostaje do 2002. godine kao jedina schönstattska zajednica Zagreba.

Sestra Mirjana od Djeteta Isusa je bila oduševljena karmelska schönstattovka koja je uspjela i  mnoge obitelji i pojedince privući ovoj duhovnosti i pripremiti ih za specifičnu povezanost s Marijom po Savezu ljubavi s njom. Doživljavali smo je kao našu duhovnu majku, a sada, nakon njezine smrti i kao zagovornicu na nebu.

Od 1998.  godine s. Mirjana je po svojoj želji predala svoje voditeljstvo laicima, najprije bračnom paru Lidiji i Mirku Molnar… Zajednica je uz predano vodstvo i veliki angažman obitelji Molnar, rasla i širila se. Puno obitelji iz Markuševca, ali i iz  cijelog Zagreba i šire, upravo je u Markuševcu, u našoj crkvi, sklopilo Savez ljubavi s Majkom Triput Divnom.
Shemstat_gospaOd 2002. godine, kada se Pokret proširio, dotadašnja jedina zagrebačka schönstattska zajednica prelazi u župu sv. Petra u Vlašku ulicu i ujedno postaje središnjom zajednicom grada, dok istovremeno počinju djelovati i lokalne župne zajednice između kojih nastavlja s radom i Markuševečka lokalna zajednica uz novoizabrane voditelje bračni par Ljubu i Josipa Pavković. Tako se nastavila karizma Pokreta koji ima svoje geslo: NIŠTA BEZ TEBE draga Majko, NIŠTA BEZ  NAS, tvoga oruđa. Majka Triput Divna dolazi iz Schönstattskog svetišta da nam donese svoje milosti. Ona ima žarku želju u našem vremenu što više ljudi posjetiti i u njihovim domovima i srcima ponovno roditi svoga Sina Isusa Krusta. U liku Hodočasničke Gospe pohađa mnoge naše obitelji u Markuševcu. Hodočasnička Gospa stvara zajedništvo i solidarnost, oko nje se mnoge obitelji okupljaju i zajedno mole. Također, na našim mjesečnim susretima koji su najčešće druge nedjelje u mjesecu, uz molitvu Slavlja saveza koju mole svi schönstattovci diljem svijeta oko 18. u mjesecu, jer je to datuma našeg osnutka, obnavljamo svoj Savez ljubavi s Marijom, našom Majkom i Kraljicom i međusobno se povezujemo kao braća i sestre jedne velike obitelji. Također kroz određene teme iz naše duhovnosti koje pripremaju voditelji, razgovara se i meditira. Cilj naših sastanaka je posvijestiti važnost Saveza ljubavi s Majkom Triput Divnom u našoj svakodnevici  kroz naš trud u samoodgoju i samoposvećenju. Savezom ljubavi ujedno obnavljamo svoj krsni savez i snažnije rastemo u vjeri, nadi i ljubavi. Upravo na našim mjesečnim susretima posvješćujemo Gospinu odgojiteljsku ulogu: mi se njoj darujemo stavljajući joj se na raspolaganje sa svime što jesmo i što imamo, a Ona nas i naše obitelji liječi, poučava i preobražava u nove ljude sposobne i spremne u teškim vremenima živjeti svoje kršćanske  vrednote hrabro i odvažno. Osim toga ova duhovnost Saveza ljubavi daje nam odgovore na mnoga pitanja vremena u kojem živimo. Dakle, schönstattska je duhovnost  potrebna današnjem modernom čovjeku koji ima jako malo vremena, a puno problema. Spomenimo još i to da naša župa ima 20 krugova Gospe Hodočasnice, veliki broj obitelji i pojedinaca koji su sklopili Savez ljubavi s Marijom i da se kao župna schönstattska zajednica rado povezujemo s našim prvim hrvatskim Schönstattskim svetištem u Maloj Subotici pokraj Čakovca više puta godišnje hodočasteći na to mjesto milosti naše Majke Triput Divne.

LJUBA I JOSIP PAVKOVIĆ

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!