Marijina legija

Postanak

Marijina legija je katolička laička organiza­cija koja je nastala u irskome glavnom gradu Dublinu 7. rujna 1921. Početak joj je bio vrlo skroman: petnaestak laika, većinom mlađe dobi, zajedno sa o. Michaelom Toherom, svećenikom Dublinske nadbiskupije, okupilo na molitvu i promišljanje o tome kako bi najbolje mogli ugo­diti Bogu i probuditi ljubav prema njemu u svijetu. Tako su započeli s apostolatom. Među pokretačima tog prvog sastanka bio je i Sluga Božji Frank Duff (1889.-1980.), koji je kasnije imao odlučujuću ulogu u razvoju i širenju orga­nizacije (1996. pokrenut je postupak za njegovu beatifikaciju).

Idejom laičkog apostolata Marijina legija bila je ispred svog vremena jer će tek Drugi vatikanski koncil općenito naglasiti apostolsku dužnost svakog kršćanina.

 Marijina legija danas djeluje u 170 država diljem svijeta. Djelatnih i pomoćnih (molitve­nih) članova zajedno ima više od 10 milijuna. U mnogim zemljama Legija je darovala brojne mučenike – u Kini oko 4000 legionara junački je poginulo za svoju vjeru, a oko 20.000 bilo ih je utamničeno. Kardinal Riberi, prijašnji internun­cij Kine, nazvao je Marijinu legiju »čudom mo­dernoga vremena i jednim od najvećih darova Majke Božje modernom svijetu«.

U Hrvatskoj Legija djeluje od 1956. godine. Legijini ogranci postoje u Đakovačko-osječkoj, Požeškoj, Zagrebačkoj, Sisačkoj, Bjelovarsko-križevačkoj, Varaždinskoj, Riječkoj, Zadarskoj, Šibenskoj i Splitsko-makarskoj (nad)biskupiji. Najviše vijeće Marijine legije za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije je Regija Zagreb (adresa: Palmotićeva 33, 10000 Zagreb; e-mail: Zagreb.Regia.LM@gmail.com).

 

 Marijina Legija u našoj  župi

Na blagdan Svetih anđela čuvara 02. listopada 2011. godine na nedjeljnim svetim misama u našoj župi održano je predstavljanje laičke udruge Marijina legija. Iskusni legionari iz nekoliko župa grada Zagreba na kraju svete mise iznijeli su najosnovnije informacije vezane uz ovu udrugu i dali poticaj za osnivanje Marijine legije u našoj župi. Već sljedeći petak 7. listopada 2011. godine na blagdan BDM Kraljice krunice održan je osnivački sastanak na koji se odazvalo šest budućih Marijinih legionara. Od tada se svakog petka nakon svete mise (ljeti u 19:30 sati, zimi u 18:30 sati)održavaju sastanci Marijine legije u dvorani na župnom dvoru.

Marijina legija otvorena je svima! Stoga ako se osjećate pozvanima petkom navečer zavirite u dvoranu i provjerite što je ustvari Marijina legija.

 

Crkveno priznanje

Svi pape od Pija XI. do Benedikta XVI. iska­zivali su Marijinoj legiji najveće priznanje i bla­goslivljali njezin rad. Biskupi najvećih misijskih područja – Indije, Kine i Afrike – dali su joj slu­žbeno priznanje kao odličnom sredstvu obraće­nja. Jedan njemački biskup rekao je: »Izgleda kao da se po Marijinoj legiji ponovno budi snaga mlada kršćanstva kojemu zahvaljujemo čudesno širenje u prvim stoljećima.«

Djelatnost

Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad, osim dava­nja materijalne pomoći, skupljanja novca i poli­tičkog djelovanja. To se u praksi odvija npr. na sljedeće načine:

  •        kućni posjeti obiteljima, bolesnim, starim i osamljenim osobama
  •        posjeti bolnicama, mirovinskim domovima, zatvorima
  •        priprava bolesnika za primanje svetih sakra­menata i dolazak svećenika
  •      rad s djecom i mladima (podučavanje kateki­zma, vođenje bratovština i klubova, itd.)
  •         briga za strance i izbjeglice
  •         apostolat među osobama na rubu društva (ovisnicima, prostitutkama, beskućnicima)
  •          širenje katoličke literature
  •         organiziranje molitvenih skupina, bratovština i patricija – skupina za proučavanje katoličke vjere

Za pristupanje Marijinoj legiji ne traži se osobita produhovljenost, nego samo malo dobre volje i ljubavi prema bratu čovjeku. Papa Pavao VI. rekao je da mu se u Marijinoj legiji najviše sviđa što je otvorena i malim ljudima.

Linkovi:

http://www.legionofmary.ie/
http://www.legion-mariens.at/