2.Nacionalni dan hrvatskih obitelji u M.Subotici kraj Čakovca

II  NACIONALNO HODOČAŠĆE OBITELJI  U SVETIŠTE U MALU SUBOTICU  Untitled-2

održano je u nedjelju 15. lipnja 2014.g. pod motom

          

2susret_shemstatat_sl2U godini velikog jubileja 100 godina Schönstatta i 5 godina prvog Schönstattskog svetišta u Hrvatskoj, u Maloj Subotici, II Nacionalno hodočašće obitelji upriličeno je kao dar hrvatskih obitelji Majci Triput Divnoj, Kraljici i Pobjednici Schönstattskoj i ocu Kentenichu za stotinu godina Saveza ljubavi!Potvrda da je dar primljen stigla je s neba u obliku prekrasne duge koja se pružala iznad cijelog Svetišta!Svi su je mogli vidjeti predvečer, u subotu 14. lipnja 2014.g. na pripremama i generalnoj probi. Bogatom programu kojeg je osmislila s. Ramona s obiteljima nazočilo je oko 40-tak obitelji iz Zagreba i okolice, Grubišnog Polja i okolice, Turopolja, Banije i Međimurja.

Duhovni asistent HŠO p. Christoph Horn je zbog obveza u svojoj švicarskoj provinciji, na žalost, bio spriječen. Veliki i mali, roditelji i djeca, bake i djedovi; svi su se družili, pjevali, plesali, natjecali u raznim sportskim igrama ili se uključili u kreativne radionice i na kraju slavili sv. misu.

2susret_shemstatat_sl3Igrokaz  „Voli me, ne voli me…“, igra „Kaos u knjizi“ i „Pripovijest o Božjem Savezu s ljudima“ bili su svojevrsna slikovnica koja je svima prisutnima pomoću simbola, pjesme, pokreta i riječi dočarala povijest Božjeg saveza s ljudima od prvog saveza u raju, preko saveza sa izabranim narodom, zatim Novi savez i konačno Savez ljubavi u Schönstattu.

Slijedio je intervju sa jednom obitelji povodom njihovog jubileja 20 godina Saveza ljubavi, kojeg slave upravo 18. listopada ove 2014.g.2susret_shemstatat_sl4

Oni su podijelili svoje iskustvo: Savez ljubavi s Marijom bitno je obilježio i usmjerio život njihove obitelji. Savez ljubavi ne oslobađa poteškoća, ali blizina Majke Božje daje snagu, pomaže da u svjetlu vjere ovladamo izazovima koje život pred nas stavlja.

“U svakodnevici mala djela ljubavi, poteškoće, trpljenja, bolesti, nezaposlenost i sl. postaju sredstva samoodgoja i doprinosi u milosno blago. To iz temelja mijenja stav prema trpljenju jer ono tada nije izgubljeno, nije uzalud. To je dar Majci Božjoj i sada ima smisla!  Ona će to upotrijebiti kao milosni dar za druge, kao što i mi u životu toliko puta osjećamo da primamo milosti iz te velike riznice naše Majke i Kraljice!Do sada, naša nas Saveznica nikada nije iznevjerila! To je ono najkraće rečeno: Ništa bez Tebe, ništa bez nas!”Sv. misu, kao krunu cijelog dana, predslavio je vlč. Pavao Markač. Nama je to bila velika radost i čast  jer  se odazvao pozivu unatoč svojim obvezama. U nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako su istinite riječi o. Kentenicha:“Čvrsto vjerujem da nikada neće propasti onaj koji vjerno drži svoj Savez ljubavi!”2susret_shemstatat_sl5

Vlč. Pavao je upravo tih dana obilježavao vrijedan jubilej 40 godina svećeništva na čemu  su mu obitelji čestitale zaželjevši mu još puno plodnih godina u svećeničkoj službi, dobro zdravlje i daljnju zajedničku suradnju na obostrano zadovoljstvo!

 U nastavku donosimo nekoliko  kratkih dojmova obitelji sudionika:

Doživjeli smo jedan prekrasan dan u Svetištu naše Majke i Kraljice. Osjećali smo veliku radost, počevši od subote,  kada nam je dragi Bog pokazao koliko nas ljubi, koliko smo mu važni, zakrilivši nas svojom dugom saveza. Taj osjećaj se ne može opisati. Srca su nam zaigrala, oči zaiskrile. Znali smo da se otac Kentenich i Majka Triput Divna raduju zajedno s nama i da nije uzaludan naš trud. To smo vidjeli i u nedjelju na licima obitelji i djece koja su sudjelovala na Danu obitelji.                               (ob. Čubelić)

 


Ovaj dan našu obitelj obilježila je duhovna povezanosti sa Bogom i prijateljima…..radost, osmijeh, zagrljaj, lijepe, tople i pozitivne riječi. Tijekom subote sa ostalim obiteljima imali smo pripreme za nedjeljno hodočašće. Potkraj dana Bog nam se očitovao ostavivši na nebu trag prekrasne duge nakon kratke kiše. Ona je svoj plašt bacila preko cijelog Svetišta, što je bilo prekrasno za vidjeti. 

Kao obitelj dali smo sebe za druge i to nas je radovalo i ispunjalo. Navečer smo kod kuće ugostili članove iz dvije obitelji. Sin Neven uživao je u novom prijateljstvu i druženju kroz igru, a mi smo produbili stara prijateljstva i zajedništvo.

Da Marija djeluje i u našoj široj obitelji govori činjenica da su sa nama na Danu hodočašća obitelji bili djed, baka, ujak i ujna.  U pjesmi „Zajedno u savezu“ plesnim pokretima pokazali smo kako naša srca kucaju povezano. Sportske igre najviše su radovale našeg sina Nevena. Uz angažman tate, djeda i ujaka, Neven je časno i ponosno osvojio čak 3 diplome, sam kaže: bio je to jedan od najljepših dana u njegovu životu.

U  igri „Razmjena srdaca“ dobili smo srce obitelji Bijelić iz Zagreba, dok je obitelj Bijelić dobila naše srce!  Riječi nisu bile potrebne, emocije i suze radosnice govorile su više…

Schönstattske obitelji obogaćuju našu obitelj, od njih učimo kako obitelj sa više djece živi smireno, usklađeno, nadopunjavajuće, skromno, jednostavno, bez puno priče, bez visokih tonova, sa molitvom….U mnogo čemu se možemo na njih ugledati i od njih učiti.

Danas smo sretni jer znamo da za našu obitelj Bog ima jedan novi plan.  Želja naše obitelji je da živimo pod okriljem naše Majke Triput Divne još mnoga ljeta, jer uzdamo se u geslo:„Sluga Marijin nikada neće propasti“.                       (ob. Crikvenčić; Slađana, Bojan i Neven)


Mama Valerija i tata Zdravko Taradi pišu:“…za naših petero djece: Rafaela, Samuela, Stošiju, Janju i najmlađeg Abela sportsko druženje i igra bili su najljepši dio dana. Osvojili smo čak 3 diplome. Ekipno smo predstavljali mušku i žensku obiteljsku ekipu. Natjecanje nam je donijelo puno smijeha i vedrog raspoloženja. Mi roditelji radosnim pogledima i sa zanosom u srcu zahvaljivali smo na tim blagodatima.

Toga dana dijelili smo svoju radost sa ostalim članovima Šenštatske zajednice, a iz naše poljoprivredne riznice izdvojili smo krumpir, kulinarskim umijećem ga preoblikovali u  pommes-frites i plasirali pod nepca naših dragih braće i sestara-Šenštatovaca. Naša obitelj tek dvije godine uživa prisutnost Šenštata. Ova duhovnost nam je otvorila nova vrata osobnog duhovnog rasta. Rado dolazimo na Ligu obitelji, gdje crpimo mnoge teme za obiteljski život. Ovo mjesto vrlo rado pohodimo, jer je u tom zajedništvu doista lijepo biti. Osjećamo Božju prisutnost, a to je ono što nas posebno veseli i ispunjava iznutra.

(ob.Taradi)


Meni se sviđala pjesma „Zajedno u savezu“ i kad su obitelji plesale. (Franjo 8,5 g.)


Radovala sam se prijateljima koje nisam vidjela od prošle godine. (Klara 8,5 g.)


Uživala sam gledajući radosne obitelji, posebice kad su bile igre. Trenuci osmjeha i zajedništva, proglašenje pobjednika, ma super! (Mateja 21 g.)


Meni se sviđala radna subota, svatko je nešto radio, a plodove smo vidjeli u nedjelju. Iako sam cijelu nedjelju proveo na hitnoj, osjećao sam mir i drago mi je što sam mogao malo trpjeti za milosni kapital. Gospa će to znati iskoristiti. (Dominik 16,5 g.)


Ja sam bio oduševljen čitavim danom, posebice kroz “Razmjenu srca”, bilo je super gledati kruženje velikih srca od obitelji do obitelji, a kad smo dobili ime obitelji koju ćemo upoznati, bilo je zanimljivo tražiti tko je to.2susret_shemstatat_sl6

(Nikola 14 g.)


Drago nam je što smo već u subotu svi zajedno radili, pomagali i tako mogli ugraditi naš trud za taj dan. Doživjeli smo hodočasnički dom i svetište kao naš dom. Iako smo u nedjelju bili zabrinuti zbog našeg sina koji je proveo cijeli dan na hitnoj u Čakovcu, MTD se pobrinula!. Dirnula nas je gesta naše Ružice koja je bila s njim na hitnoj. Dok smo pripremali tekst za program nismo ni znali da će upravo riječi koje smo pripremili za taj dan biti na djelu:”Ono malo obično, želimo pretvoriti u neobično dobro, dati svemu UZVIŠENI SMISAO. Danas želimo sve predati Gospi iz ljubavi!!!“ Dok smo o ovom na kraju dana razgovarali prepoznali smo Božju providnost i osjetili duboki značaj gesla:”NIŠTA BEZ TEBE-NIŠTA BEZ NAS”. Iako smo odmah s puta oboje išli na posao, u noćni rad, bili smo osnaženi za prekrasno iskustvo duhovne radosti i predanja.

Znakovito je bilo što je upravo Dominik trebao govoriti tekst koji je pratio simbol Vrča:“U našem životu ima mnogo žrtava, posve sigurno još nismo dobro naučili prinositi ih u milosni kapital MTD. Danas želim sve predati Gospi iz ljubavi.. ”                        (Ljuba i Josip Pavković)


Bio je ovo jedan poseban dan, u svojoj radosti, razigranosti, zajedništvu, jedinstvu i opuštenosti! U velikom i nježnom srcu naše Majke i Kraljice srca bili smo jedno srce – jedna obitelj, povezani Zajedno u Savezu ljubavi!

2susret_shemstatat_sl8Stoga hvala svima koji su tome doprinjeli: skladnom pjesmom i sviranjem, dobrim razglasom, čitanjem, govorom, potrebnim rekvizitima, simbolima i pomagalima, posluživanjem, donacijama i dobročinstvima, vlastitim trudom i radom.

Hvala vam svima dragi i dobri ljudi jer bez vas ovaj se dan ne bi mogao održati. Vi ste za ovo veliko djelo dali sebe, svoje srce i svoje talente. Ta vaša žrtva bila je prekrasan dar koji je mnogim obiteljima i svima nama donio  puuuuno radosti i milosti!

2susret_shemstatat_sl7Zahvaljujemo za svaku obitelj koja je došla i za one obitelji koje su bile spriječene, te molimo neka vas naša Majka i Kraljica nagradi, nježno zagrli i sve nas čvršće poveže u svome Bezgriješnom srcu!

Naučili smo da se promjena svijeta događa kada se čovjek trudi promijeniti svoj mali svijet, kada se trudi vlastiti životni prostor učiniti boljim. Ta promjena počinje u vlastitom srcu!

Svako djelo učinjeno iz ljubavi pomaže da se obnovi svijet!

Naša ljubav prema MTD povezuje nas Zajedno u Savezu ljubavi, mimo svih granica u prostoru i vremenu, osobito s osnivačem o. Kentenichom i svima koji su prije nas sklopili Savez ljubavi.

Neka Povelja Osnutka iz 1914. g. zahvati naš život i neka postane osnovni sadržaj za našu budućnost!   Mi smo  svjedoci 100 godina Schönstatta!

Hoćemo li  biti konkretni učenici o. Kentenicha?

Hoćemo li se danas osjetiti POZVANIMA???

Hoćemo li danas u schönstattsku duhovnu banku uložiti bezuvjetno predanje samih sebe u svakodnevnom životu???

Susret smo završili u Svetištu molitvom našeg utemeljitelja:

„Okupljamo se u Svetištu gdje gore naša srca Triput Divnoj Majci koja po nama izgrađuje Tvoje kraljevstvo. Hvala što sa ovog svetog mjesta širiš slavu naše Majke do nakraj svijeta, hvala što tu rijeke ljubavi izviru i ledena srca griju.“

Već sada se radujemo našem susretu slijedeće godine u Svetištu, u Maloj Subotici!

Dođite, vidimo se u lipnju 2015.-te!

                                                                                                               Priredili: Mirjana i Nikola Neralić

 

 

 

Foto galerija:

6 stavke