Poslije potresa

2. svibnja 2020.

Dragi župljani

Prisjetimo se: u petak, 20 ožujka 2020. godine obznanili su nam da se zbog Covid 19 virusa nećemo do daljnjega moći okupljati u našim crkvama zbog opasnosti od prenošenja zaraze i naglog širenja bolesti. A onda, kao da nam to nije bilo dovoljno, u nedjelju, 22. ožujka ispod Markuševca zatresla se zemlja, potres je mnogima, a i crkvi napravio nepopravljivu štetu i ostavio nas beskućnicima.

Mnogima nam je teško palo izgubiti krov nad glavom a još teže ostati bez mogućnosti mise, tog najdubljeg mogućeg odnosa između Boga i čovjeka, ostati bez Božje riječi, ostati bez Božje hrane. Zato smo, s jedne strane sretni dočekali današnji dan kad će se “olabaviti” mjere Stožera Civilne zaštite i dopustiti nam se okupljanje na Euharistiji, dok s druge strane tugujemo što su nam i crkva i kapelica u takvom stanju da se u njih ne može uči jer prijete urušavanjem.

Znamo da ćemo još dugo vidati rane koje smo u proteklom vremenu zadobili. Zato će današnji dan biti važan kao simbolika budućeg uzdizanja i ozdravljenja. Naime danas, teško je to bilo zamisliti pred koji dan, dvadesetak zauzetih župljana, koji su se odazvali pozivu, uredilo je u podrumu markuševečke župne kuće novi crkveni prostor. Neće biti uznositi kao “stara” crkva ni lijepo barokno oslikan kao kapelica Majke Božje Anđelske, ali bit će, nadamo se, dostojno i dostatno mjesto u kojem će se Šimunčani do daljnjega moliti, slaviti sv. mise, sakramente. Skromnost tog mjesta neće umanjivati veličinu Božje prisutnosti ali će nama ljudima biti trajni podsjetnik da bi trebali i Bogu i sebi napraviti veći, udobniji, ljepši dom. Lijepo reče jedan župljanin: “Stradavanje crkve u ovom potresu pružilo je priliku da i naša generacija ostavi svoj trag”.

Od danas, dakle, “smijemo” ponovo na sv. misu. Večerašnja sv. misa danas i svagdanom bit će u novouređenoj crkvi svake večeri u 18:30 dok ćemo nedjeljne mise privremeno slaviti na vanjskom prostoru pred crkvom po starom rasporedu u 9, 11, i 18:30 sati. Svjesni smo da to neće biti u onakvim okolnostima kako smo to radili prije virusa i potresa. Zato ćemo se, poslušni crkvenom vodstvu i preporukama civilnih vlasti, pridržavati svih mjera opreza, iz ljubavi prema bližnjima činiti sve kako im ne bi na bilo koji način naškodili. Pročitajmo Pismo kardinala Josipa Bozanića o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19 da bi naša slavlja i okupljanja protekla u što boljoj atmosferi.

Budući da danas počinje “novo vrijeme”, bit će ovo posljednja objava u ovom formatu. Nastojao sam Vas proteklih dana informirati o stradanjima crkvenih građevina, rezultatima poduzetih akcija u procjeni šteta, poduzetim radovima kako bi se veće štete spriječile, prijedlozima za budućnost, podijeliti s Vama svoja razmišljanja, pružiti skromne riječi utjehe i nade. Ako su moje riječi u tome imalo pomogle, zahvalan sam Bogu na toj mogućnosti. A bude li potrebe, pisat ću opet. Nadam se da će to biti vijesti o sanacijama sada oštećenih objekata ili možda gradnji nove crkve.

Vaš župnik Josip

1. svibnja 2020.

Blagdan je sv. Josipa Radnika. Jedni bi slavili Praznik rada dok smo mi Šimunčani trebali na Mazalici slaviti sv. misu za naše poginule branitelje, osobito one koji su stradali u Operaciji Bljesak 1. – 3. svibnja 1995. g. Spletom okolnosti (Covid19, potres, kišovito vrijeme) misa je i danas služena u kapelici Male obitelji na Vincekovom bregu. I to posljednja o ovim teškim vremenima. Hvala sestrama što su otvorile vrata svoje kuće i svoja srca kako bi se usprkos svih nepogoda u Markuševcu slavilo euharistijsko otajstvo.

Ako je današnja misa posljednja kod sestara, sutra bi trebala biti prava koja će se slaviti u novom prostoru u podrumu župne kuće i to u „starom“ redovitom terminu u 18:30 sati.

Već najavljena akcija preuređivanja podruma u kapelicu trebala bi biti sutra (u subotu) prije podne od 9 sati. Potrebne su jake muške ruke, kao i fine ženske jer će biti potrebno prenesti neke teže predmete iz crkve, sve počistiti, urediti, okititi…

Isto tako trebat će prirediti sve potrebno za nedjeljne mise koje će biti ispred crkve na vanjskom oltaru, također po bivšem rasporedu u 9, 11. i 18:30 sati.

Vas koji ovo čitate molim da poziv prenesete i drugima kako bi u zajedništvu vjere, barem na simboličkoj razini pokrenuli akciju obnove i zgrada i vjerskog života.

Vaš župnik Josip

30. travnja 2020.

Dragi župljani

Danas ujutro bio sam pozvan blagosloviti kamen temeljac novogradnje budućeg doma umirovljenika u Markuševcu. „Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji“, pjeva starozavjetni psalmista. Zato smo molili da Bog prati gradnju, čuva graditelje i da  na kraju oni kojima je ta građevina namijenjena u njoj osjećaju dobro.

S nestrpljenjem očekujemo subotu, dan kada se život vraća u naše crkve. Još uvijek nismo dobili upute naših biskupa pa ne mogu predvidjeti detalje. Za sada znamo da će sv. mise nedjeljom do daljnjega biti na vanjskom oltaru pred crkvom a dnevne u podrumu župne kuće. Ponavljam poziv za subotu kad ćemo i jedan i drugi prostor, poštujući mjere socijalne distance, urediti za dostojno slavlje.

Gore „prozvani“ Gospodin koji kuće gradi rado će, zahvaljujući našim slabim nastojanjima, biti prisutan među svojim narodom najprije i u improviziranim prostorima a kad dođe vrijeme sigurno će s nama  popravljati ili možda iznova graditi novu crkvu.

Vaš župnik Josip

29. travnja 2020.

Dragi župljani

Dan kad će se opet moći slaviti sv. misa sa narodom je blizu. Kako bi bilo jednostavno (mnogima će tako i biti) otključati crkvu i pustiti vjernike unutra! Ali mi u Markuševcu (i još neki u blizini epicentra potresa), na žalost, to ne možemo. Zato i danas odrađujemo pripreme za taj događaj.

Danas smo pregletali od potresa učinjene pukotine u vjeronaučnoj dvorani i pripremili ih za sutrašnje bojanje. Pred crkvom je postavljena građevinska ograda koja će na nedjeljnoj sv. misi čuvati naše glave od eventualnog pada žbuke s tornja a na konstrukciju sjenice iznad vanjskog oltara postavljen je razglas. Galvnina priprema odradit će se u subotu.

Još uvijek nismo dobili upute naših biskupa kako će se konkretno mise odvijati, koliko će ljudi moći biti prisutno, što će bit s „viškom“ onih koji će doći? Zbog toga još nije određena ni satnica. Za sada ostaje moliti i nadati se da će u nedjelju biti lijepo vrijeme.

Vaš župnik Josip

28. travnja 2020.

Dragi župljani

Jedan od redovitih čitatelja ovih zapisa je primijetio da su oni protokom vremena sve kraći. Sjedne strane čovjek se zasiti „starih“ tema (tko se još sjeća potresa i koraona-virusa) dok s druge strane nametnuta dokolica prilazi svome kraju i treba se primiti konkretnog posla.

Volio bih da ovih dana mogu pripremati crkvu za sv. mise. No znamo da ih u njoj još dugo neće biti. Zato sam danas kratio dan skidajući popucalu žbuku u podrumu župne kuće (dosadašnja vjeronaučna dvorana) kako bi se mogle pokrpati nastale pukotine i kako bi rečena dvorana u dogledno vrijeme zamijenila markuševečku župnu crkvu. Već danas najavljujem subotnju radnu akciju u kojoj ćemo iz crkve u dvoranu prenesti nešto od namještaja, misno posuđe, ruho, knjige, dobro je počistiti i pripremiti da bude dostojna ugostiti Nebeskog Gosta i one koji će se s njime htjeti podružiti, dakako, za sada, držeći se uputa naših biskupa koji će, po napucima Stožera civilne zaštite, propisati propozicije za nedjeljne i svakodnevne sv. mise.

Danas su obavljeni kratki razgovori s Kaptolom glede slavljenja nedjeljnih sv. misa u Markuševcu. Svjesni smo da će misa na otvorenom biti problematična i zbog jakog sunca i zbog moguće kiše a nemoguća kad zazimi. Morat će se naći dovoljno velik zatvoren prostor ili čak ubrzano izgraditi kakvu dvoranu. Oni bi željeli da se u rješavanje prostora za sv. misu što više uključe sami župljani. Stoga svaki prijedlog i pomoć dobro su došli kako bi se, kad sazrije  vrijeme, donijela najbolja odluka.

Vaš župnik Josip

27. travnja 2020.

Dragi župljani

Nakon što je Stožer civilne zaštite objavio da će se od 2. svibnja moći služiti sv. mise za javnost, ne skriva se oduševljenje onih kojima zaista sv. misa nedostaje, kao i ogorčenost onih koji bi nas najradije satrli i zauvijek zabranili sve što vjera znači. Dok čekamo detaljne upute naših biskupa ostaje nam izvršiti sve moguće pripreme i prilagodbe. A nama, koji imamo „neuporabljivu“ crkvu nove brige.

Danas smo definitivno odlučili da ćemo nedjeljne mise (barem do jeseni) slaviti na vanjskom oltaru ispred crkve. Odluku o mjestu slavlja svagdanjih misa također moramo donijeti u roku par dana. Hoće li to biti kapelica Majke Božje Anđelske, koja je također statički ugrožena, ili dvorana u podrumu župne kuće odlučit ćemo na temelju dodatnih provjera i sugestija. Vi koji čitate ove objave pročitat ćete i poziv za radnu akciju pripreme vanjskog prostora i prostora za svakodnevne mise.

Vaš župnik Josip

26. travnja 2020. Treća vazmena nedjelja

Dragi župljani

Još jedna nedjelja sa sv. misom bez naroda. Oko podne srećem neke obitelji pred crkvom. Bili su, kažu, na sv. misi pred televizorom, ali im fali crkva, makar i „neuporabljiva“, makar zaključana. I ne samo crkva. Nedostaje im i zajednica, čak i oni koji su ih za vrijeme mise ljutili i dekoncentrirali. A tek pričest. Bez osobne prisutnosti nije moguća a mnogima nedostaje više nego što su se tome mogli nadati.

U bezidejnosti, kako će to biti iduće nedjelje kad se bude moglo imati javnu misu i u strahu hoće li uopće tko doći, ovakvi primjeri bude nadu. Dok će neki reći da će i nadalje ostati uz televizore i kompjutere, dotle će drugi dubljom vjerom i čežnjom tražiti Božju i ljudsku blizinu.

O tome smo razmišljali za današnje sv. mise. Evanđeoska braća, iako razočarani Isusovom smrću i ponašanjem svoga naroda i svojih prijatelja (zato bježe), osjećaju u sebi nedostatak ljudske i Božje blizine. Blagotvorno za njih je bilo što su ostali otvoreni za Riječ, otvoreni za Kruh i Vino, otvoreni za Uskrsloga. Nakon što su se sami osvjedočili u srcegoruću ljepotu Božje riječi i nahranili se Nebeskom hranom, vraćaju se natrag jer im je stalo da to posvjedoče i drugima. Nije li to predslika našeg vremena. „Potreseni“, prestrašeni bolešću, potrebni smo i goruće Božje riječi i snage proistekle od sakramenata i zajedništva koje čovjeka nosi u najtežim kušnjama. Zato ne dvojim da će se iduće nedjelje za sv. misu tražiti „karta više“.

Vaš župnik Josip