Molitva u vrijeme bolesti

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Kardinalovo pismo vjernicima – poticaj na molitvu

Svakodnevni prijenos svete mise na Hrvatskoj radioteleviziji iz crkve sv. Marka na Gornjem Gradu u Zagrebu

U organizaciji Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatske radiotelevizije od Četvrte korizmene nedjelje, 22. ožujka, Hrvatska radiotelevizija (HRT) svakodnevno će prenositi svetu misu iz crkve sv. Marka Ev. na Gornjem gradu u Zagrebu.

Nedjeljne svete mise prenosit će se u redovnom terminu u 10.00 sati (HTV1 i HRA1), a dnevne svete mise od ponedjeljka 23. ožujka navečer u 18.00 sati na Trećem programu HTV-a (HRT-HTV3) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HRA3). Prijenose će se moći pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Prvi prijenos bit će sutra na Četvrtu korizmenu nedjelju – „Nedjelju Laetare“ 22. ožujka 2020. godine u 10.00 sati. Tu svetu misu slavit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Nadbiskupski duhovni stol brinut će se o rasporedu svećenika koji će predvoditi svete mise prema naznačenom rasporedu.

Za vrijeme svakodnevne svete mise svećenik će uputiti kratku homiliju kako bi u srcima vjernika što snažnije odjeknula Božja Riječ ohrabrenja i utjehe u ovom teškom vremenu kušnje.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svom pismu vjernicima potaknuo je cjelokupnu nadbiskupijsku zajednicu na žarku i intenzivniju molitvu u ovom posebnom vremenu pandemije. Molitvu za ljude zahvaćene bolešću, za liječnike i zdravstvene djelatnike, za obitelji, za članove koji su odvojeni i udaljeni, kao i za one koji su – u posebnim okolnostima – na drukčiji način zajedno: da ponovno otkriju vrijednost najbližih; nove oblike očitovanja ljubavi i poštovanja, strpljenja i rasta u dobru.

Ujedinjeni s euharistijskom žrtvom na svetom oltaru preko televizijskog prijenosa molit ćemo za što skorije okončanje pandemije bolesti koronavirusa.

 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Izravni prijenos svete mise iz sveučilišne kapele Hrvatskog katoličkog sveučilišta

20.3.2020.

Od četvrtka 19. ožujka na Hrvatskome katoličkom sveučilištu svaki će se dan u 12 sati slaviti sveta misa u Sveučilišnoj kapelici s izravnim prijenosom (eng. live streaming) na YouTube kanalu Sveučilišta.

Od blaženoga Alojzija do Kamenitih vrata

Može li se netko zaraziti pričešćivanjem i posvećenom hostijom?

Slavlje Dana Gospodnjega u obitelji      
u zapriječenosti sudjelovanja na misi

Četvrta korizmena nedjelja, 22. ožujka 2020.


Opasnost od zaraze koja nam prijeti u javnome okupljanju nagnala je pastire Crkve da, u brizi za dobro vjernika, donesu odluku o obustavi zajedničkoga slavljenja svetih misa. Te novonastale okolnosti potiču nas da na drukčiji način živimo crkveno zajedništvo i slavimo Dan Gospodnji. Obitelj, kao zajednica krštenika, prepoznaje se kao »Crkva u malom«, »kućna Crkva«. Stoga i ove kušnje mogu biti milosna prigoda da iznova otkrijemo ljepotu i snagu molitvenoga zajedništva u obitelji. Obitelji ujedinjenje u zajedničkoj molitvi tvore snažan vez Crkve i jedinstven oblik slavljenja Gospodina.
 

Foto: 123RF

OVDJE donosimo predložak obiteljskoga slavlja Dana Gospodnjega za Četvrtu korizmenu nedjelju, 22. ožujka 2020.

Tekst molitvenog slavlja možete preuzeti OVDJE.


Hrvatski institut za liturgijski pastoral priređivat će i objavljivati molitvena slavlja za svetkovine i nedjelje

sve dok bude na snazi odluka o obustavi slavlja euharistije s narodom.

Molitva u vremenu širenja bolesti

Preporuča se za svakodnevnu molitvu (pojedinačno ili u obitelji).

Nemogućnost sudjelovanja na zajedničkim liturgijskim slavljima prigoda je da se iznova otkrije vrijednost zajedničke obiteljske, kao i osobne molitve. Spoznaja ljudske krhkosti i ugroženosti poziv je vjernicima na žarču molitvu i iskrenije pouzdanje u Gospodina. Pozvani smo u molitvu uključiti sve koji su pogođeni bolešću kao i one koji se skrbe za bolesne i ugrožene.

OVDJE možete preuzeti Molitvu u vremenu širenja bolesti preporučenu za svakodnevno moljenje.