Blagoslov obitelji 2021./2022.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

Četvrtak, 13. siječnja: Meducin i Deščevec
Petak, 14. siječnja: Rijeznica i Mikulasov brijeg
Subota, 15. siječnja: Grabljak, Markuševečka c. (od Kipa do Trga), Bijeljavina, Skuzini,

27. – 31. prosinca 2021.

3. – 8. siječnja 2022.

17. – 21. siječnja 2022.

 

Poštovani župljani župe sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu

 Godina posvećena obitelji Amoris laetitia započela je na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, 19. ožujka 2021. godine i trajat će do 26. lipnja 2022., kada će se u Rimu održati 10. svjetski susret obitelji.

„Godina obitelji Amoris Laetitia inicijativa je pape Franje, čiji je cilj doprijeti do svake obitelji diljem svijeta kroz razne duhovne, pastoralne i kulturne prijedloge koji mogu biti implementirani unutar župa, biskupija, sveučilišta, crkvenih pokreta i obiteljskih udruženja.”

“Iskustvo pandemije naglasilo je središnju ulogu obitelji kao kućne Crkve te važnost povezanosti obitelji unutar zajednice. Takva povezanost čini Crkvu autentičnom „obitelji obitelji“ (AL 87).” “Obitelj zaslužuje godinu u kojoj će biti slavljena, kako bi bila stavljena u središte zalaganja i brige svake pastoralne i crkvene stvarnosti“.

Ovogodišnjim pohodom župnika našim obiteljima želimo, na tragu Papine pobudnice, moliti za mir i prosperitet u našim obiteljima, razumijevanje u odnosima njezinih članova, snagu za nošenje obiteljskih križeva.

I ovogodišnji blagoslov odvija se pod prijetnjom pandemije Covida 19 i predviđa različite mjere kojih smo se dužni pridržavati.

Ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijemo situaciju i zbog toga Vam ne treba biti neugodno niti ćemo se ljutiti, ali molimo Vas da nas o tome unaprijed obavijestite.

U slučaju da nas želite primiti očekujemo da nas dočekate noseći maske, bez rukovanja i uz distancu. Za vrijeme susreta zadržavat ćemo se najkraće što možemo, da bismo i na taj način smanjili mogućnost širenja zaraze. Ukoliko netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata kuće, bez ulaska. Kada dođu bolja vremena, budete li to željeli, rado ćemo doći na duži susret. Bilo bi poželjno za blagoslov pripremiti upaljenu svijeću, raspelo, Sveto Pismo i što je najvažnije – svoje srce.

Uobičajeno je da se prigodom blagoslova prilaže i dar za uzdržavanje župe te obiteljski dar za potrebe nadbiskupijskih ustanova. Postpotresno vrijeme, kad većina obitelji mora ulagati u popravke i učvršćenja svojih kuća te zastoji gospodarskih aktivnosti zbog pandemije, osiromašilo nas je kao pojedince i društvo. Ipak se usuđujemo nadati da su Vam na srcu potrebe redovitog funkcioniranja naše župe, kao i potrebe za obnovom sakralnih građevna: crkve, kapelice Gospe Vinske (čije su konstrukcijske obnove ušle u djelomično financiranje EU), kapelice sv. Vida u Markuševečkoj Trnavi, kapelice sv. Križa u Markuševečkom Popovcu te župne kuće (koje ćemo obnavljati iz vlastitih sredstava). Vaš dar se u potpunosti unosi u župnu blagajnu i u najvećoj mjeri osigurava godišnji život župe. Dar za potrebe crkve moguće je uplatiti i na bankovni račun župe

IBAN HR3923600001102373046.

Zahvalni, molimo za Vas obilje Božjeg blagoslova

Župno pastoralno vijeće

Josip Đurbek, župnik

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića

 

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

27. – 31. prosinca 2021.

3. – 8. siječnja 2022.