Blagoslov obitelji u posebnim okolnostima izazvanih pandemijom

Iz Pisma kardinala Josipa Bozanića nadbiskupijskoj obitelji Crkve zagrebačke o odredbama, mjerama i preporukama za Božić i božićne blagdane

4. Prema dogovoru s arhiđakonima i dekanima blagoslov obitelji zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom treba organizirati izvan uobičajenih vremenskih okvira, eventualno u prvim mjesecima godine 2021. Kod blagoslova obitelji posebnu pozornost valja obratiti na pravodobno informiranje vjernika te prilagodbu njihovim životnim prilikama i uvjetima, uzimajući u obzir specifičnost svake pojedinačne situacije.

Pandemija bolesti Covid-19 i njezine posljedice pozivaju nas na oprez i razboritost te brigu za zdravlje i svećenika i vjernika, a posebno onih najugroženijih. Stoga, vodite računa o pozivu vjernika, dogovoru s njima u vezi pohoda te okolnostima i načinu kako se blagoslov odvija, poštujući u svakoj prigodi propisane epidemiološke mjere i upute. Nastojte da u pohodu obiteljima na prvome mjestu bude molitva, koja svojom snagom nadilazi svako ograničenje i poteškoću.

U skladu sa Kardinalovim pismom i preporukama, ovogodišnji blagoslov obitelji u Markuševcu predviđen je na sljedeći način:

  1. Zbog okolnosti izazvanih pandemijom blagoslov obitelji će se protegnuti na prve mjesece 2021. g.
  2. Pohod Vašim obiteljima obavit će sam župnik
  3. Raspored blagoslova bit će objavljen u nedjeljnim oglasima i na internetu za slijedeći tjedan
  4. Molim da stolić sa raspelom i blagoslovljenom vodom pripremite u predvorju kuće ili pred kućom
  5. Ako želite susret u neko drugo vrijeme obavijestite župnika
  6. Ako iz bilo kojih razloga smatrate da susret nije moguć, obavijestite župnika

Josip Đurbek, župnik