2. sjednica Pastoralnog vijeća

U ponedjeljak, 10. prosinca održana je 2. sjednica Pastoralnog vijeća župe Markuševec. Vijećnici su saslušali izvještaje sa susreta odbora za dobrotvornost i građevnih eksperata.

Odbor za dobrotvornost je predložio slijedeći plan aktivnosti:

  1. Obilazak starih, bolesnih i usamljenih – briga o ovoj kategoriji obuhvatila bi i one kojima materijalna pomoć nije potrebna ali su im potrebni socijalni kontakti; obilazak onih koji imaju djecu i bližnje koji ih ne posjećuju, dostava paketa onima koji su u potrebi (ovaj dio u domeni je Caritasa)
  2. Pomoć obiteljima koje su nepotpune (bez jednog roditelja) a imaju djecu kojima bi bila potrebna pomoć u učenju (ne samo instrukcije nego pratiti kako i koliko uče) – u to uključiti mlade voljne pomoći takvoj djeci ali i sve ostale koji bi bili voljni i znali pomoći
  3. Uključivanje u aktivnosti Caritasa
  4. Savjetovanje obiteljima teških bolesnika i invalida radi ostvarivanja prava te povezivanje s ustanovama koje bi im to omogućile (CZSS, liječnik)
  5. Pravna pomoć

U sve ove akcije potrebno je uključiti sve osobe koje su voljne i u mogućnosti pomoći, s pojedinog područja (bez posebno imenovanih članova komisije nego po potrebi odnosno području na kojem žive). Sve ove aktivnosti mogu se odvijati ako svi župljani budu dostavljali informacije o ljudima sa svog područja za koja imaju saznanja da bi im bio potreban bilo kakav oblik pomoći ili usluge, a tada bi zajednički dogovarali način na koji se može (ako se može) nekome pomoći.

Unutar odbora za bogoslužje okupila se grupa stručnjaka iz građevinskog područja koja je primila na znanje početak obnove tornja nadolazećeg proljeća. Pokrenut je postupak obnove vanjskog zida prema Trgu sv. Šimuna kojemu prijeti urušavanje. Također preuzete su obaveze ispitivanja stabilnosti bolte u crkvenoj lađi. Budući da starost crkvenih objekata traži neprestanu obnovu i kontrolu, Vijeće moli sve koji mogu pomoći savjetom da se uključe svojim razmišljanjem, stručnošću i bilo kojim drugim oblikom pomoći. Kao plod takvog nastojanja rodila se ideja da se uz srednji zid crkvene ograde uredi vanjski križni put.

Vijeće je podržalo ideju da se ove godine jaslice naprave u kapelici Majke Božje Anđelske kako bi u crkve ostalo više prostora za vjernike a kapelica još više pokazala u svojoj ljepoti.

Na koncu sjednice Vijeće je prihvatilo ovogodišnji plan blagoslova obitelji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!