4. Međunarodna biciklijada

Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu od 2. do 7. svibnja 2017. organizirala je 4. Međunarodnu biciklijadu prema Banja Luci i to iz sedam smjerova – gradova i marijanskih svetišta u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je pohodio sveti Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo.

U biciklijadi pod nazivom Marija Zvijezda – Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II. sudjelovalo je više od 50 biciklista iz nekoliko biciklističkih klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će biciklirati pod geslom Prečisto Srce Marijino, budi naša vodilja!, a s ciljem obilježavanja: 100. godišnjice fatimskih ukazanja – 1917., 35. godišnjice Papina zahvalnog hodočašća u Fatimu – 1982. i 20. godišnjice Papina pastoralnog posjeta Sarajevu pod geslom “S vama smo”!

Iz naše Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja, sudjelovalo je dvoje biciklista iz Markuševečkog biciklističkog kluba “Vid Ročić”, član kluba Matija Beđić i predsjednik kluba Danijel Subotić.

Naši biciklisti su krenuli iz Markuševca u subotu ujutro u 6 sati nakon molitve ispred naše župne crkve, da bi uz par stajanja za odmor i ukupno 200km stigli u Banja Luku oko 16:30 sati istoga dana.

Dočekao ih je u Banja Luci, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, kojem su predali plaketu naše župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja, dar našeg župnika Josipa Đurbeka. Biskup Komarica je poslao posebni pozdrav našem župniku Josipu Đurbek te svim našim župljanima uz najavu mogućeg posjeta župi.

Nedjeljnu misu u banjolkoj katedrali predvodio je biskup Franjo Komarica uz posebno gostovanje kardinala Petera Turksona, prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja.

Danijel Subotić