Cvjetnica u Markuševcu

U Nedjelju Muke Gospodnje, 9. travnja 2017. pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski pohodio je župu svetih Šimuna i Tadeja u Markuševcu. Svetu misu u 11 sati, koja je započela blagoslovom grančica pred kapelicom Majke Božje Anđeoske te procesijom, predslavio je u koncelebraciji sa domaćim  župnikom Josipom Đurbekom.

Homiliju je započeo riječima:

Draga braćo i sestre,  u ovu crkvu ušli smo s grančicama u ruci i pjesmom na usnama, ali i pošli smo za križem, za križem našega Spasitelja Isusa Krista. Živimo trajno u sjeni Kristova križa. Svako naše crkveno slavlje počinje i događa se i u znaku i u sjeni križa Isusova. Svaki naš ljudski život, život obitelji, život zajednice, i one crkvene i one narodne, također se odvija u znaku križa i Isusovog a i vlastitog križa koji nosimo. Trajno živimo u napetosti između dobra i zla koja se događa između vjernosti čovjeku i Bogu i izdaji, između  ljubavi i mržnje, uspjeha i propasti, zanosa i beznađa. Sve se to u našem životu izmjenjuje kao u nekom ritmu, donoseći na trenutke radost i ushit, a onda dolazi neobjašnjiv križ i muka, pa se često zapitamo kao i psalmista: Bože moj zašto si me ostavio? Između Cvjetnice, tog trenutka svečanog ulaska i Velikog petka, raspeća na križ, odvija se i naš život. Svjesni smo toga i s tom sviješću mi u svojoj vjeri danas pratimo Isusa na njegovu putu u Jeruzalem, mjesto njegove smrti i uskrsnuća, mjesto oproštenja naših grijeha. Svečanim ulaskom u Jeruzalem Isus zapravo započinje završni čin spasenja, oslobađanja ljudskog roda, svakog čovjeka od vlasti zloga, od vlasti Đavla. To se oslobođenje ne događa snagom politike ili vojske nego se događa snagom križa i Isusova uskrsnuća. Isus je kao Bog mogao izbjeći muku i često se pitamo zašto to nije učinio, ali nije se dao zavesti kušnjom u pustinji, slavom koja mu se pokazivala, uspjehom koji je mogao ostvariti. Nije se dao zavesti, vidimo, ni danas, kad je ušao u Jeruzalem, kad su mu  kao kralju klicali i vikali: Blagoslovljen ti koji dolaziš u ime Gospodnje, nije se dao odvesti slavom i čašću svijeta od Božjeg nauma koji mu je bio zacrtan….“

U nastavku homilije podsjetio je na poslanicu apostola Pavla  i dodao: “U nama se rađa protivljenje takvom poniženju, Zašto bi čovjek sam ponižavao, zašto bi se Isus Sin Božji sam ponižavao? Bunimo se svaku pomisao kad nas netko javno ponizi. No, prisilna poniženja nisu spasonosna, jer ona ne dolaze iz slobodnog izbora, nego iz nemogućnosti izbora….. Isus križ izabire slobodno, iz ljubavi prema nama grješnicima i to je model svakog rješavanja problema, kad slobodno iz ljubavi  žrtvujemo dio svoga vremena, svoga žiota, svoga imanja, svoga ega  kojeg nosimo sebi da bi se riješio problem obiteljski ili i narodni. Bez ljubavi nije moguće razumjeti niti nositi nijedan križ, niti Kristov niti svoj i vidimo riješenje problema nikad ne ide bez ljubavi i bez križa….“

Na koncu mise župnik Josip Đurbek je zahvalio biskupu Gorskom što je izabrao našu župu da zajedno s nama proslavi današnji blagdan.

U subotu 8. travnja HPD „Sveti Šimun “ organzirao je 8 Markuševečki Križni put, čije su postaje kapelice i križevi krajputaši razasuti po župi. Križni put završio je svetom misom u župnoj crkvi. 

 

Foto galerija

11 stavke

Tekst: Josip Zdešić
Foto: Lidija Kralj

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!