Blagdan Majke Božje Anđelske 2016.

U nedjelju, 4. rujna naša župa proslavila je blagdan Majke Božje Anđelske, kojoj je posvećena kapelica pored župne crkve. Gospin kip još nosi naziv Majka Božja Vinska jer Marija u desnoj ruci drži grozd, a u lijevoj dijete Isusa.

Za ovaj blagdan pripremali smo se trodnevnicom kroz koju nas je vodio naš župnik Josip na temu “Marija – Majka milosrđa”.
Svaki dan nas je vlč. Josip kroz propovijed  uvodio u tajnu milosrđa te nam kroz evanđeoske prispodobe o Bogatašu i Lazaru, Pokvarenom sucu i udovici te o Farizeju i cariniku u hramu nastojao približiti potrebu prihvaćanja Božjeg milosrđa kao i pružanja vlastitog milosrđa potrebnima.
Na kraju trodnevnice župnik Josip nas je ohrabrio da se nadahnjujemo i pouzdajemo u Majku milosrđa!

Centralno slavlje blagdana Majke Božje Anđelske bila blagdanska sveta misa u  11 h koju je predvodio preč. mr. Marko Kovač,moderator NDS-a, a koncelebrirali su svećenici naših susjednih župa: vlč. Mirko Sadak (župnik u Trnovčici), o. Ilija Tipurić (žzpni vikar u Remete), fra Branko Lipša (dekan Remetskog dekanatai župnik sv.Mihaela), fra Svetozar Kraljević (gvardijan samostana hercegovačkih franjevaca iz Dubrave), vlč. Stjepan Petika (župnik u Bešićima) te đakon Božidar Hadaš.

 

Naš župnik je na početku pozdravio nas župljane, hodočasnike te predstavnike svjetovne vlasti te nas vratio u prošlost, 29. kolovoza 1948., kada se također slavila Gospa Anđelska. Tadašnji župnik vlč. Josip Ormož je zapisao slijedeće:

29. VIII. 1948. Anđelska nedjelja – kod nas proštenje. Bilo je lijepo, mada je izjutra padala kiša. Remetski župnik, dekan i zač. kanonik preč. g. Leopold Rusan došao je sa velikom procesijom. Djevojke u narodnim opravama, na jastuku, donijele su na čast M. Božjoj dvije velike svijeće. Čučerje nije ovaj puta došlo sa procesijom radi blata, već je bio samo župnik don Ivo Suić.

Djevojke dosta raskalašene, mladići isto. U crkvi se vladaju često puta balavo. Mladež je uopće popustila na svojoj disciplini. Školska isto. Gdje su zlatna stara vremena! Ples, zamamna muzika, lopta, pijanke, tučnjave, kletva, krađa, na zagrebačkom placu varanje, na autobusu nekultura, težački poslovi po nedjeljama i blagdanima, svađe, tužakanja, trači (i muško i žensko), brakovi u dvoje – troje, konkobinarci, zavisti, podvale, laž, ludarenje u nošnji, nečednost djevojaka (G. Markuševec) – to su poroci današnjeg doba u župi i kraju. Osim toga rastrošljivost: vozanje taksijima, razbacivanje novca u gostionama, toplicama (Stubičke). Ma da je opća trka za novcem, ipak su mehane pune. Nakon potrošenih novaca uzalud voditi mudre razgovore o racijalnosti. Mladež preparirati balkanskom muzikom, nesretnim drugovanjem, slobodnom ljubavi – znači je trovati. Prognoza budućnosti i nade u mladež nije utješna.

Radničko pitanje je već davno Crkva riješila, samo je valja poslušati.

Krist nije zatajio, nego kršćani. Polovično kršćanstvo je veća sablazan za Kristovu crkvu nego otvoreno bezboštvo! Dakle, vratiti se natrag izvornomu, prvotnomu idealizmu kršćanstva! Ne katolik nedjeljni nego svakidanji. Valja visoko dignuti pojam auktoriteta. I sloboda imade svojih granica i zakona, inače je razuzdanost. Ne valja samo htjeti biti sretan a za to ne upotrebljavati nikakva sredstva, jer je pakao potaracan sa takovom dobrom voljom! Nego: htjeti i raditi, biti živi theofori i kristofori.

Čovjek – ens rationale – imade i razum i srce. Valja odgojiti ne samo razum već i odgojiti srce, da bude čovjek  – ens rationale, ens sociale, dakle, potpun.

Naš program:

  1. Dignuti grijeh i vratiti Krista u ojađene duše. Bez Krista živjeti znači poginuti!
  2. Uzljubiti sv. Crkvu koja nije ništa drugo nego Kristov continuatus!
  3. Uzljubiti svoju župu, urediti dostojno Božji dom. Ukratko, postati potpuni katolik! Bog ne voli polovičnost ni karikaturalnost.
  4. U svećeniku gledati prijatelja najboljeg i reprezentanta Božjeg.

Preč. Marko Kovač propovijedajući o nedjeljnom evanđelju progovorio je o slobodi kao Božjem daru koji je, po Marijinu primjeru, dan da bi se služilo Bogu i braći ljudima, što, na žalost, mnogi zaboravljaju i zloupotrebljavaju.

Svetu misu smo završili pjesmom Dragutina Domjanića, posvećenoj Majci Božjoj Anđelskoj, koju je otpjevao naš zbor i procesijom kroz kapelu.

Tekst: Ljuba i Josip Pavković |Foto: Lidija Kralj

12 stavke

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!