Svetkovina Posvete župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu

Dne 29. 5. 2016. na nedjelju iza Tijelova, proslavljena je svetkovina Posvete crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu, koja je posvećena na tu nedjelju 1476. godine.

Jutarnju sv. misu predvodio je o. Stjepan Horvat, mladomisnik, član družbe misionara Krvi Kristove, a poldanicu fra Stjepan Bergovec, gvardijan kapucinskog samostana sv. Mihaela u Dubravi.

Pred sv. misu župnik Josip Đurbek je pozdravio nazočne. Zatim je iz župne Spomenice pročitao zapise bivših župnika iz kojih je vidljivo stoljetno nastojanje oko proširenja crkve, ali neimaština i ratna događanja za I. i II. svjetskog rata zaustavila su ta nastojanja.  Župnik je izrazio nadu da ovaj put  neće biti takovih zala i smetnji.

U prigodnoj homiliji fra Stjepan Bergovec, među ostalim, je rekao: ….“ Kad god slavimo posvećenje zgrade-crkve trebamo produbljivati svijest o crkvi kao zajednici Kristovih vjernika. Zgrade se zovu crkvama po nama, po Crkvi, po živim ljudima koji se u tim zgradama okupljaju. Što smo mi sami više Crkva, to jest, što više i založenije živimo svoje kršćanstvo, svoju vjeru, svoje zajedništvo, svoju ljubav, to je Crkva čvršća. Zato je potpuno pogrešan smisao i potpuno pogrešno tumačenje kojim bi mnogi htjeli objasniti crkvu kao muzejska vrijednost u kojoj se čuvaju povijesne vrijednosti, materijalne, a ništa drugo….“

Istaknuo je važnost svakoga od nas, jer mi smo  to živo kamenje koje tvori crkvu koji pripadamo ovoj župnoj zajednici, bez obzira na to jesmo li bogati ili siromašni, više ili manje obrazovani – svi smo za Boga jednako važni. Istaknuo je i važnost korištenja talenata koji su nam dani, da ih koristimo na dobrobit i izgradnju zajednice.

Homiliju je završio riječima: „…Vašoj župnoj zajednici želim da svake godine, obnavljajući posvetu ovoga hrama, koji je simbol kršćanstva ovoga kraja i ovoga mjesta, ne bude samo povijesni spomen, ne bude samo muzej, nogo da tu svaki dan niče nova zajednica, novo kamenje, koja će onda vrlo lako podizati ono što je materijalno i uvijek će znati učiniti da bude i lijepo i dobro. Zato čestitam vam blagdan i dao vam Bog da se to ostvarilo u vama.“

Na koncu misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji se brinu za crkvu i okoliš, te svima koji sudjeluju u pastoralnom životu župe.

Pristiglo je dosta svijeta u narodnim nošnjama. Slavlje smo odlučili nadopuniti i festivalom tijenke i digane gibanice.

20 stavke

 Tekst: J.Z

Slike i video: Lidija i Natali Kralj

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!