Šimunje 2015.

U srijedu, 28 listopada 2015. godine u župi Zagreb-Markuševec proslavljen je blagdan zaštitnika svetih Šimuna i Jude Tadeja. Misu za školsku djecu u 11. sati predvodio je Nikola Platužić, župni vikar u Retkovcu u koncelebraciji sa fra Ilijom Tipurićem i Josipom Balogom. Misi je prisustvovalo dvjestotinjak školaraca.

Svečanu blagdansku misu predvodio je zlatomisnik fra Krsto Hrženjak, kapucin, u koncelebraciji sa svećenicima Remetskoga dekanata: Vinkom Tomićem, župnikom iz Retkovca, Antonijom Ćirkom, župnikom iz Remeta, Marijanom Ožegovićem, župnikom u Granešinskim novakima, Stjepanom Petikom, župnikom iz Bešića, o. Mirkom Sadakom župnikom iz Trnovčice, fra Brankom Lipšom, dekanom Remetskog dekanata i trajnim đakonom Krunoslavom Kičinbačijem.

Na početku župnik Josip Đurbek pozdravio je prisutne župljane, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića sa suradnicima, predstavnike mjesnih vlasti na čelu sa Krešimirom Kompesakom, predsjednikom Gradske četvrti Podsljeme. Topao pozdrav uputio je  prisutnim  hodočasnicima i braći svećenicima

U prigodnoj homiliji p. Hrženjak podsjetio je na mučeničku smrt dvojice apostola i nastavio:
O njima znademo vrlo malo, znamo da ih je Gospodin pozvao,  da su se odazvali. Bili su apostoli nastavili su njegovo djelo i ostali do kraja vjerni, tako da su svojom smrću zapečatili svoju vjeru u Krista raspetoga i uskrsloga. Ovo malo  je posve dosta i posve dovoljno za nas kao kršćane. I mi smo od Gospodina pozvani i mi smo pošli za njim i mi smo odlučili živjeti u vjeri. Zato kao kršćani, danas na  ovaj dan, na župni blagdan ili na dan župe pozvani smo da razmišljamo o svojoj vjeri, pozvani smo da malo razmislimo kakav je taj naš hod, kakav je taj naš put za Kristom Gospodinom“.
 
Istaknuta je važnost življenja sakramenata kroz svakodnevni život, a ne gledanje na sakramente kao na ispunjavanje neke dužnosti.

Život dakle naš kršćanski treba biti u tom duhu da budemo svjesni da Kristovo djelovanje preko nas treba se nastaviti sve do svršetka svijeta i po svim krajevima svijeta. Mi kao kršćani smo ti koji u ime Kristovo idemo okolo, mi smo Kristu, rekli bismo posudili svoje noge, ruke svoje oči, srce da bi on mogao danas u svijetu  djelovati….“

Naglasio je kako je Bog onaj koji nas traži koji želi s nama suradnju.

Na kraju misnog  slavlja,  župnik Josip Đurbek zahvalio je svima koji materijalno ili na bilo koji drugi način pomažu našu Župu. Zahvalio je župnim suradnicima, a posebno župnom zboru,  koji je uveličao ovo misno slavlje i trodnevnu pripravu koja mu je prethodila. Na kraju pozvao je sve prisutne na druženje uz kolače, rad vrijednih domaćica, a za kestene i mošt i ove su se godine pobrinuli članovi „HPD-a SV Šimun“

Trodnevnu pripravu je predvodio trajni đakon Krunoslav Kičinbaći koji je u sve tri večeri, pola sata prije svete mise govorio o dogmatskim i pastoralnim zasadama Drugog vatikanskog koncila koji se tiču laikata i obitelji te nam jednostavnim jezikom pokušao pojasniti značenje euharistije i pričesti za naš svakodnevni život. Najsnažnija poruka koju nam je želio prenijeti i utisnuti u srca kao osnovni zadatak i poslanje svakoga kršćanina jest svijest da smo pozvani biti Kristonosci ovomu svijetu, živi svjedoci njegove prisutnosti u nama, osobito po izlasku iz crkve nakon svete pričesti u kojoj nam se Isus Krist darovao. Krist koga smo primili, blagujući ga u euharistiji, treba u našoj svakodnevici, ma gdje bili i što radili, biti vidljiv i prepoznatljiv u svijetu u kojem živimo kao izvor radosti, mira i ljubavi. Zahvalni smo, stoga, najprije dragom Bogu na ovoj milosti za našu župu da smo mogli imati ovako lijepu i vjerujemo korisnu duhovnu obnovu.  Zahvaljujemo i našem župniku Josipu što nam je upriličio takvu vjersku okrjepu i doveo nam đakona Krunoslava kojemu također od srca zahvaljujemo na riječima poticaja i ohrabrenja, što će, nadamo se, donijeti ploda u dušama, a onda i u našoj župskoj zajednici.

Napisali: Lidija Molnar
Josip Zdešić
Fotografije: Lidija Kralj

Foto galerija

23 stavke