Izvješće s hodočašća u Udbinu 29.08.2015.

nosimo kamenNakon blagoslova spomen kamena 23.08.2015. kojeg je u Crkvi Sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu biranim i dubokim riječima blagoslovio vlč. Josip Đurbek, organizirano je 29.08.2015. hodočašće u Udbinu. Iz Markuševca je upućen jedan autobus s 40 ljudi. Osim stanovnika Markuševca išlo je s nama i ljudi iz okolnih sela te iz Zagreba te cijela obitelj (žena i troje djece) vozača autobusa Ivka Konjačića. Obzirom da je isti dan župa organizirala hodočašće u Ludbreg, domicilni župnik nije mogao ići te nas je predvodio župnik župe Ksaver fra Vice Blekić.

Krenuli smo u pet sati i na izlasku iz Zagreba na put biciklima ispratili dva hrabra hodočasnika – predsjednika markuševečkog Biciklističkog kluba Vid Ročić, gospodina Danijela Subotića i člana kluba Hrvoja Čavića (iako su imali plan pridružiti nam se na Udbini i autobusom se s nama vratiti, zbog vrućine i osobito teške sparine stigli su do NP Plitvička jezera, gdje su nas kod spomenika prvom poginulom branitelju Domovinskog rata Josipu Joviću, dočekali te se s nama sretno vratili kući).

U Udbinu smo stigli na sam početak križnog puta u 9 sati. Petorica Šimunčana odjevenih u narodne nošnje predvođeni fra Vicom su odnijeli kamen na predviđeno mjesto. Potom su se pridružili ostalim hodočasnicima na križnom putu dugom 2200 m, od crkve Sv. Marko Grob u podnožju udbinskog brijega do Crkve hrvatskih mučenika na vrhu brijega.

Svetu misu ispred udbinske crkve služio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović, okružen s pedesetak svećenika, redovnika i redovnica te ispred oko pet tisuća hodočasnika. Poseban značaj misi dala je ova deseta obljetnica polaganja temeljnog kamena crkve i posvećenje monumentalnog kamenog oltarnog reljefa nazvanog Slava hrvatskih mučenika, kojeg je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić.

  Nakon svete mise markuševečki hodočasnici su od Udruge motorista veterana TIGAR počašćeni ručkom te su potom pošli u slobodno vrijeme na zajednička druženja i razgledavanja tog gradića.

Autobusom smo krenuli za Zagreb u 16 sati. Prvo zaustavljanje je bilo kod spomenika prvom poginulom hrvatskom branitelju policajcu Josipu Joviću na ulasku u NP Plitvička Jezera. Uz spomenik položili smo cvjetni aranžman i predvođeni fra Blekićem pomolili se za dušu tog junaka.

Drugo zaustavljanje planirali smo u Slunju, kako bismo razgledali fenomenalne Rastoke. No na naše razočaranje, za ulazak u Rastoke od svibnja ove godine plaća se ulaznica. Stoga smo, pomalo ljuti na još jedan primjer opće komercijalizacije, odustali od tog i zaustavili se tek u Turnju na posljednjoj okrijepi prije povratka u Markuševec.

Tijekom oba putovanja povremeno su čitani povijesni zapisi o značaju Udbine i udbinskog boja, potom i zapisi o tragičnim danima poslijeratnog krvoprolića u podsljemenskim selima.

Vrijeme je bilo lijepo, vožnja je bila odlična, hrane i pića na pretek, nitko se nije ni povrijedio ni razbolio te je opće mišljenje kako se hodočašće mora ponoviti i ponavljati.

Spomenut ću na kraju i donatore koji su pomogli ovo hodočašće:

  • klesar Ivan Kobeščak izradio je i darovao spomen-kamen,
  • stolar Stipe Lozančić izradio je i donirao nosiljku za kamen,
  • ugostitelj Krešimir Peremin opskrbio nas je sendvičima,
  • gospodin Danijel Subotić dizajnirao je, tiskao te donirao plakate,
  • Veterani bajkeri udruge TIGAR donirali su ručak,
  • Vijećnici Gradske četvrti Podsljeme odobrili su plaćanje prijevoza.
11 stavke

 

Vidimo se dogodine!
Leonardo Biloglav

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!