Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije 6. i 7. lipnja 2014.

Ovogodišnji Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije u organizaciji Nadbiskupskog duhovnog stola započeli su u zagrebačkoj  katedrali u petak, 6. lipnja svečanim misnim slavljem koji je predvodio u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, a u koncelebraciji s pomoćnim biskupom zagrebačkim Ivanom Šaškom i sisačkim biskupom Vladom Košićem, biskupskim vikarom za laike dr. Tomislavom Markićem i provincijalom Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom te s još tridesetak svećenika. Pozdravnu riječ uputio je dr. Markić objasnivši geslo Dana pokreta i udruga

iz Ivanova evanđelja 1,39: “Dođite i vidite”. Napomenuo je da je razlog zašto se ovi dani naslanjaju na svetkvinu Duhova, što u crkvenim pokretima prepoznajemo posebne darove Duha Svetoga, a u nadahnutoj homiliji biskupa Ivana Šaška čuli smo između ostalog:
„Crkva snagom Duha Svetoga pronosi istinu koja joj je darovana, ali Bog se toliko puta poslužio upravo njenim neprijateljima; neprilikama i nepravdama, da bi mogla svjedočiti slobodu i svoju privrženost Spasitelju. Iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće, sve do naših dana, maštovitost koja ju je pokretala, okupljala, pronalazila nove putove, živi u njoj, da bi čovjek lakše vidio svoje dostojanstvo i svoj poziv”… da bismo “dopustili Božjemu Duhu da uđe u naše živote, da nas mijenja, daje snagu, čisti pogled i unese radost koja zahvaljuje Bogu za njegovu prisutnost u svim životnim prilikama i neprilikama”.
Naglasio je kako se ta tri pitanja koja je Isus uputio Petru tiču izbliza i nas, jer smo dionici iste Crkve. Isus želi čuti je li Petar, zajedno s drugim apostolima, spreman prepoznati kako biti prisutnost novoga života u svijetu. I nama govori „Kada ne voliš; kada u srcu ne nosiš ljubav”, nisi slobodan svakomu reći istinu; dopuštaš klijanje nasilja i netrpeljivosti.

Zato nas je pozvao na ustrajnost u nasljedovanju Krista u ovim vremenima kao i poslušnost Duhu koji nas potiče na crkvenost i služenje; poniznost i kršćansku velikodušnost.
Uputio nas je na riječi pape Franje u Evangelii gaudium  koje ističu važnost udruga i pokreta te Papinu suosjećajnost s pastoralom mladih koji se našao na udaru društvenih promjena, pred zahtjevom potrebe za novim govorom Crkve.
Na kraju misnog slavljau  biskup Pozaić rekao je kako smo u ovaj sveti, bogoslužni čas,   odgovorili Isusu „volim Te” svojom prisutnošću, molitvom, pjesmom i vjerskom solidarnošću.

 

Nakon euharistijskog slavlja u zagrebačkoj prvostolnici, u 19.30 sati, u dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta održan je susret članova crkvenih udruga, pokreta, zajednica i Neokatekumenskog puta sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem. Susretu je prisustvovao i novoimenovani povjerenik Hrvatske biskupske konferencije za pokrete i udruge o. Mijo Nikić, DI.

Biskup Valentin Pozaić, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanić naglasio je, kako se i na ovaj način svi zajedno pridružujemo čestitkama jubileja 25 godina biskupske službe našega kardinala koja će biti proslavljena tijekom ovoga mjeseca.
Uvodeći u temu – Etika kulture života – podsjetio je na riječi kardinala Ratzingera kako se „stvara ‘diktatura relativizma’, koja ništa ne priznaje kao konačno i koja kao zadnje mjerilo dopušta samo vlastito ‘ja’ i njegove želje”. Također je podsjetio, kako etika uvijek pretpostavlja čvrste vrednote te uputio na riječi Aristotela kako je „jedino ljudima svojstveno da imaju osjećaje dobra i zla, pravde i nepravde i druga osjećanja istoga reda” zatim se osvrnuo i na riječi Cicerona o savjesti kao moralnom zakonu od kojega nas „ne može osloboditi niti senat niti javna vlast. A zanimljivo je poklapanje današnjeg stanja  s Gandhijevim razmišljanjem koji na tom tragu upozorava na ‘sedam smrtnih grijeha’: bogatstvo bez rada, užitak bez savjesti, znanje bez karaktera, poslovanje bez ćudoređa, znanost bez ljudskosti, vjeru bez žrtve, te politiku bez načela.
U živoj raspravi koja je potom slijedila, odgovarajući na pitanja biskup je još jednom posvijestio važnost vrednota: „…pravo na život je temeljno pravo, i ako nema toga prava, nema niti jednoga drugoga prava”.

Voditeljica programa bila je Anita Ivanović, a tople riječi zahvale biskupu Pozaiću u ime svih udruga, pokreta, zajednica i Neokatekumenskog puta koji djeluju u Nadbiskupiji uputili su Marija Znidaršić i Ivan Puntijar.

Pravo osvježenje bila je nekolicina prigodnih pjesama banda „Božja pobjeda” koji djeluje unutar pokreta Obnova u Duhu. U dvorištu Bogoslovije  upriličeno je druženje uz mali domjenak.

 

U subotu, 7. lipnja, dan uoči blagdana Duhova, od 14 do 17 sati na zagrebačkom Zrinjevcu održan je završni dio programa Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom: „Evangelizacija na Zrinjevcu”.
Događanja na Zrinjevcu koja je započeo molitvom  biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije dr. Tomislav Markić odvijala su se u 8 radionica ili kutaka.

Konkretan susret s Riječju Božjom ponudio je „Biblijski kutak”.

„Dječji kutak” osmislilo je devet udruga, pokreta i zajednica s velikom kreativnošću.

„Kutak za mlade” nudio je razne igre za mlade, ali i one malo starije.

U „Karitativnom kutku”  izrađivali su se različiti predmeti i prigodni pokloni namijenjeni u karitativne svrhe za pomoć poplavljenim krajevima u Hrvatskoj.
U „Kulturnom kutku”  bila je mogućnost upoznavanja s glagoljicom i nastankom ikona.
U „Obiteljskom kutku” deset udruga, pokreta i zajednica, ponudilo je obilje materijala s područja komunikacije u braku, muške i ženske različitosti, prirodnog planiranja obitelji, neplodnosti u braku, kontracepciji, odgoju djece, kao i o raznim vidovima ovisnosti u obitelji, a i o Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kao i o Uredu za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije moglo se puno saznati kroz razgovor s raspoloživim članovima ovoga kutka.

Bio je tu i „Kutak za razgovor o vjeri”  te

Papin (mobilni) kutak” čiji su članovi Zrinjevcem nudili i dijelili poticajne misli i poruke pape Franje, pape u miru Benedikta XVI. i sv. Ivana Pavla II.

U Paviljonu je program bio popračen skladbama Dragutina Hrastovića i Banda Cenacolo, a vodila ga je Tanja Popec, urednica Vjerskoga programa na Hrvatskome katoličkom radiju.
Svi koji su sudjelovali u programu na Zrinjevcu pridružili su se završetku  poslijepodnevnog molitvenog programa u kapeli Ranjenog Isusa.
Eto, te dane imali smo priliku vidjeti bogatstvo Crkve u katedrali, Pastoralnom institutu i Zrinjevcu i to kroz kreativnost i vlastiti izraz udruga, pokreta, zajednica i Neokatekumenskog puta Zagrebačke nadbiskupije što je još jednom pokazalo koliko je u različitosti prisutno jedinstvo i snaga Crkve danas i oduvijek.

LM

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!